Posted on Hozzászólás most!

Madarak etetése télen

A kertben, parkban csipegető madarak nem csupán kedves látványt nyújtanak télen: számukra nélkülözhetetlen segítséget jelent a hideg évszakban kirakott elemózsia. Sokan a talajetető mellett teszik le voksukat.
Mikor? – A madarak etetését most – mikor is szinte állandóan 0 Celsius-fok körüli a hőmérséklet – kell elkezdeni. Fontos ugyanakkor, hogy aki belevág, az egészen tavaszig gondoskodjon arról, hogy az etetőmindig föl legyen töltve, hisz a madárkák hamar odaszoknak, s ha épp üresen találják a „kamrát”, abba bele is pusztulhatnak, tudniillik télen a kisebb testméretű példányok akár 10-14 óra alatt is megfagyhatnak zsírban gazdag élelem híján.
Mivel? – Az etetésre szoruló madaraknak – zöldike, pinty, cinege, csuszka stb. – ideális táplálékul szolgálnak a magvak, a napraforgó, a búza, a köles és a kukorica keveréke. Aki nem akar madáretető barkácsolásával bíbelődni, kiszórhatja a magvakat (például díszmadáreleséget) egy bokor alá is, de egyszerűen készíthet a hentesnél is kapható marhafaggyúból tápláló eleséggolyót. Ehhez mintegy 20 deka faggyút keverjen össze magkeverékkel, avagy nem sózott, hántolatlan szotyolával gyúrja golyóbissá, majd amikor megdermedt, egy műanyag hálóba csomagolva – ehhez ideális a szupermarketek narancshálója – lógassa a „batyut” egy faágra. Kenyeret, sózott eleséget ne tegyen ki, mert attól megbetegszenek. A nagyobbacska madaraknak (meggyvágó, harkály stb.) remek eledel ezeken kívül az alma, a főtt tészta, a burgonya és a sárgarépa is.
Hol? – Mint minden vadon élő állat, a madarak is különösen veszélyben vannak táplálkozás közben. Éppen ezért olyan helyre tegye az elemózsiájukat, ahol nem támadhat rájuk ragadozó (elsősorban kijárós macska), s a lehető legnagyobb nyugalomban csipegethetnek – írja a Borsonline.hu

Vélemény, hozzászólás?