Állatvédőrség

Bemennek a magánházakba, elviszik a megkínzott kutyát, macskát, lovat, és „leszedik a keresztvizet” a gazdáról? Úgy, mint azt az Animal Planeten lehet látni, az amerikai állatrendőrökről szóló filmekben? A magyar állatvédőrség még csak most alakult meg, de már óriási támogatás áll mögötte: az állatszerető társadalom és a rendőrség támogatása.
Nem radikálisan, hanem rendőri segítséggel
Fognak megkínzott, éheztetett, rosszul tartott állatokat elkobozni? Igen! És be fognak jutni rendőri kísérettel magánterületre, házakba, istállókba, ólakba is, benézhetnek majd pincékbe, padlásokba és etetőtálakba – valódi munkát végeznek majd tehát a képzett állatvédőrök Magyarországon.
Megalakult ugyanis az állatvédőrség, és nemcsak összeállt egy eddig több mint 350 fős, önkéntesekből, elhivatott állatvédőkből álló csapat, hanem együttműködési megállapodást írt alá az Országos Rendőr-főkapitánysággal arról, hogy – remélhetőleg már – nyártól igazolványos állatvédőrök segíti a rendőrök munkáját, ha valaki állatkínzást jelent be vagy valós rossz állattartást tapasztal.
Ennél is fontosabb, hogy ezentúl az állatvédőrök kihívhatják a rendőrséget – és azok ki is mennek – olyan esetekhez, ahol az állatvédőrség úgy sejti, hogy egy állattal nem megfelelően bánnak. Ez azért is fontos, mert így tehermentesítve lesz a rendőrség, és „nem fut lyukra” olyan esetben, amikor csak a szomszéd tesz bejelentést bosszúból, mert az állatvédőrök előzetesen ellenőrzik.

Gyerek és állat egykutya?
– Tíz állatkínzást elkövetőből hat erőszakos cselekedetet követ el embertársaival szemben is – mondta el saját, egyesületi tapasztalatait Joó István, a Cerberos Állatvédő Egyesület elnöke, amikor aláírta azt a keretmegállapodást, amelyet az ORFK-val kötöttek az állatvédőrség képviselői. Az Egyesült Államokban az FBI már a 70-es évektől hangoztatja, hogy az állatkínzásnak szoros kapcsolata van olyan erőszakos bűncselekményekkel, mint például a gyerekkínzás, a gyilkosság. Amerikában emiatt is veszik igen komolyan az állatkínzást.
– Az állatokkal szembeni erőszak az emberekkel szembeni és gyerekekkel szembeni erőszak előszobája! – hívta fel a figyelmet Szilágyi István, a Fehérkereszt Állatvédő Liga kurátora. – Attól, hogy valami nagyon régóta létezik, még nem kell elfogadnunk, hogy természetes. A precedens ebben az esetben nem érv! Tudjuk például, hogy az emberek évszázadok óta kegyetlen módon szabadulnak meg a „nem kívánt” kutya- vagy macskaszaporulattól, de ez nem jelenti azt, hogy ez természetes vagy megengedhető. Fel fogunk lépni az ilyen esetek ellen! – tette hozzá az állatvédő.
Felderítetlen esetek
Megnőtt a macskakínzások száma – most már a negyedik-ötödik olyan esetnél tartunk, ahol a brutalitást videóra rögzítették és videómegosztó portálokon elérhetővé tették –, természetesen névtelenségbe burkolózva. Legutóbb egy olyan videót tiltatott le egy magyar videomegosztó portálon a Fehérkereszt, amelyben két kiscicát betettek egy ruhazsákba, rákapcsolták a vákuumos porszívót, és azt videózták, hogy miként fullad meg a két kis állat.
– Másfél éve egy csapat tolnai fiú azt örökítette meg mobiltelefonján az utókornak, ahogy levágják egy macska farkát és lábait – majd a hírek szerint fogyasztottak is belőle, de egy csapat (egyébként jó tanuló) pécsi diák is halálra kínzott egy macskát – sorolta az eseteket Szilágyi István.
Amikor egy kisgyereket gyanús sérülésekkel visznek orvoshoz, akkor az orvosnak kötelessége jelentenie az esetet, és kivizsgálják, hogy a gyermeket nem bántalmazták-e. Ugyanezt remélik az állatvédők is.
– Azt szeretnénk, hogy amerikai mintára az állatorvos jelentse, ha a hozzá került állat sérülése kínzásra, elhanyagolásra utal.
Egyre nagyobb a támogatás
Tavaly Ráckevén több mint 150 önkéntes jelentkezett, hogy állatvédőr szeretne lenni, mostanra a rendőrséggel együttműködve hivatalosan is megalakult az állatvédőrség, és a legfrissebb hírek szerint a polgárőrök és közterület-felügyelők is csatlakoznának ehhez a civil kezdeményezéshez. A részvevők azt hangsúlyozzák, hogy reményeik szerint az önkormányzatok, a jegyzők támogatni fogják ezeket az elképzeléseket, mert sok terhet levehet a vállukról, ha ezeket a feladatokat ellátják a civilek.
Az állatvédőrök feladata lesz azon állatok ellátása, amelyeket megkínoztak, ezenkívül járőröznek, részt vesznek a felderítésben, információt gyűjtenek és ezzel segítik a rendőrség munkáját, a bíróságon pedig tanúként jelennek meg. Mindemellett segítenek abban, hogy felelős állattartásra neveljék a jövő generációit.
– A társadalmi nyomás nagy – mondta dr. Czerny Róbert civil állatvédelmi ombudsman, és hozzátette, hogy bár a kezdeményezés gyermekcipőben jár, érezhető a támogatás, a lelkesedés.
Azt szeretnék, ha a tapasztalataikat figyelembe vennék, ha a javaslataik belekerülhetnének jogszabályokba, ha a XXI. században készülő új alkotmányban benne lenne az állatok védelme is – jelenleg ugyanis csupán a közrend megzavarásának minősül az állatkínzás.
A tavasszal induló tréningen az állatvédőrök jogi képzést kapnak a Fehérkereszt Állatvédő Ligától, amelyben szó esik majd arról, hogy „meddig mehet el” egy állatvédőr az állatkínzási ügyben, hogyan viselkedhet a helyszínen, mi a kötelessége, hogyan gyűjthet bizonyítékot, de azt is megtudja, hogy mi a különbség az állatkínzás és a rossz tartás között, illetve hogyan tehet a leghatékonyabban feljelentést.
A gyakorlati képzést a Cerberos Állatvédő Egyesület tartja, és felkészíti az állatvédőröket arra, hogy egy bajba jutott, fájdalmakat átélő, félelmében antiszociális, sarokba szorult állathoz miként lehet hozzányúlni, hogyan lehet befogni, miként lehet segíteni rajta. Ám az állatvédőrnek hatósági jogköre nem lesz.
Ettől több lesz az állatkínzás miatt elítélt ember?
A megállapodást aláírók mindannyian egyetértettek abban, hogy kezdetben talán igen, hiszen több szem többet lát – több ilyen esetet vesznek majd észre és derítenek föl.
Januárban (és ez csak egy eset a minden napra jutók közül) Kunszentmiklóson a rendőrök szedtek ki négy darab, kéthetes kiskutyát egy dögkútból. A kicsiket elhelyezték ideiglenes befogadónál. Az állatvédőrök tevékenysége nyomán feltehetőleg egyre több szerencsétlenül járt állat életét tudják majd megmenteni.
Ugyanakkor a kezdeményezésben részt vevők azt remélik, hogy hosszabb távon egyre kevesebb lesz az állatkínzás és elhanyagolás, mert az elkövetők száma – társadalmi nyomásra és az állatvédelmi oktatás elterjedése miatt is – csökkenni fog.
– Idealista elképzelés? Majd kiderül. Azt szeretnénk elérni, hogy legyen trendi a jó állattartás, az állatokkal való helyes bánásmód! – üzente az olvasóknak Szilágyi István, a Fehérkereszt Állatvédő Liga kurátora. Forrás: Nők lapja cafe, Állatvédőrség, Cerberos. Hírek, cikkek az Állatvédőrségről itt

4 thoughts on “Állatvédőrség

 1. […] Tovább a bejegyzésekhez Állatvédőrség cikkek és hírek témában […]

 2. […] Tovább a bejegyzésekhez Állatvédőrség cikkek és hírek témában […]

 3. “Először figyelembe sem vesznek, aztán nevetnek rajtad, aztán harcolnak ellened, aztán nyersz.” (Mahatma Gandhi)

  Az állatvédőrök képzéséről, működésük alapvető jogi feltételeiről szóló megállapodást írtak alá állatvédő szervezetek és az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) képviselői Budapesten, 2011. február 24-én, az OITH Magyar Bíróképző Akadémia Deák Ferenc termében: a sajtó képviselői és civil állatvédők érdeklődésétől övezve. Az együttműködés főbb pontjai: az állatkínzás és a természetkárosítás elleni összehangolt, hatékony fellépés és az információcsere. A megállapodást dr. Urbán Zoltán r.alezredes, az ORFK Bűnügyi Főigazgatósága Bűnügyi Főosztályának vezetője, Szilágyi István, a Fehérkereszt Állatvédő Liga kurátora és Joó István, a Cerberos Állatvédő Egyesület elnöke látta el kézjegyével.
  Dr. Szili Katalin független országgyűlési képviselő, a parlament alkotmány-előkészítő bizottságának tagja, az állatvédőrök munkájának fővédnöke az aláírási ceremónián elmondta, hogy egy XXI. századi alkotmánynak magában kellene foglalnia a bennünket körülvevő élővilág megbecsülését, az állat- és növényvilág hangsúlyos védelmét is.
  Dr. Czerny Róbert civil állatvédelmi ombudsman mindenki számára világossá tette: ez egy keret-megállapodás, és a két állatvédő szervezet még előtte áll annak, hogy kidolgozza az állatvédőrök képzési rendszerét. Véleménye szerint remény van rá, hogy a képzés végeztével az ORFK partnerként kezeli az állatvédőröket, akik a tervek szerint például együtt mehetnek majd be magánterületre, vidéki portákra a rendőrökkel. Az állatvédelmi jogász hangsúlyozta, hogy az állatvédőröknek nem lesz ugyan hatósági jogkörük, de bíznak benne, hogy reményeik szerint egyre több jogosítványhoz jutnak majd, mert erre társadalmi igény mutatkozik.
  Dr. Urbán Zoltán alezredes dr. Petőfi Attila dandártábornok, az ORFK bűnügyi főigazgatója nevében írta alá a megállapodást, aki arról bizotsított, hogy a rendőrség kiemelt ügyként kezeli az állat- és természetvédelmet. Az ORFK képviseletében jelen volt még dr. Szelei Pál alezredes és dr. Tahóczki Anita alezredes, akiknek külön köszönettel tartozunk, és akik nélkül nem jöhetett volna létre ez az együttműködés.

  Az állatvédőrök feladatai között szerepel a felelős állattartásra nevelés, azon állatok ellátása, amelyeket megkínoztak, továbbá a jegyzők valamint a rendőrség között annak az együttműködésnek a megszervezése, amely az emberi hanyagság miatt elkövetett állatkínzások megelőzését szolgálja. Ez az együttműködés jó alkalom arra is, hogy a társadalmi (családon belüli) erőszak és az állatbántalmazások összefüggéseinek kutatásában az állatvédőrök élen járjanak hazánkban!
  Az Országos Állatvédőrség önkéntesei – akik végül nem szerveződtek önálló egyesületté, hanem a Fehérkereszt és a Cerberos munkacsoportjai maradtak – az első toborzót Ráckevén tartották 2010. július 18-án, akkor több mint százötvenen álltak állatvédőrnek. Hogy milyen nagy szükség van egy ilyen szerveződésre, azt a friss bűnügyi statisztikák megerősítik. Az Országos Rendőr-főkapitányság adatai alapján 2009-ben összesen 723 állatkínzásról érkezett bejelentés, de 2010-ben ez már 1158 volt. Tavaly Borsod-Abaúj-Zemplén megyében került napvilágra a legtöbb eset: szám szerint 409 állatkínzásról érkezett bejelentés.

  A munka úgy folytatódik tovább, hogy az állatvédőrök jogi képzését a Fehérkereszt Állatvédő Liga, gyakorlati képzését pedig a Cerberos Állatvédő Egyesület végzi majd el, térítésmentesen, ez év tavaszán. Komoly esély van arra, hogy idén nyáron már együtt járőrözhetnek a rendőrök és az állatvédőrök Magyarországon!

 4. […] Mentett gólyák, mosómedvék és farkasok társaságát élvezte a minap Tornóczky Anita, aki az Állatvédőrség szóvivőjeként a Veresegyházi Medvepark maci-liftjének avatóján több vadállatot is “megszelídített”. […]

Vélemény, hozzászólás?