Posted on Hozzászólás most!

Már magyarul is haraphat a kutya Sepsiszentgyörgyön

Kétnyelvű, román és magyar feliratú táblákat osztanak a magánházak lakóinak az EMI önkéntesei a sepsiszentgyörgyi önkormányzattal közös akciójuk keretében.
A kétnyelvűséget népszerűsítő kampányt indít a sepsiszentgyörgyi önkormányzat az Erdélyi Magyar Ifjakkal (EMI) közösen. A kezdeményezés keretében kétnyelvű, román és magyar feliratú táblákat osztanak a magánházak lakóinak az EMI önkéntesei.
Románul Parcare interzisa, magyarul Parkolni tilos, továbbá Caine rau vagyis Harapós kutya – ilyen és hasonló tájékoztató feliratú táblákat igényelhetnek a sepsiszentgyörgyiek telefonon és e-mailben a városi önkormányzattól. Az EMI önkéntesei pedig minden utcát bejárnak, tájékoztató levelet dobnak a postaládákba, majd pár nap múlva bekopognak a lakókhoz és igény esetén megajándékozzák őket a táblákkal.
Egy helyi vállalkozás 1200 darab, magánházakra szánt műanyag táblát gyártott a kényelvűség jegyében a székelyföldi városban.
A Krónika című kolozsvári napilapnak nyilatkozva Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere elmondta, tervezik, hogy a boltoknak a különböző kötelező hirdetéseket, például a fogyasztóvédelmi előírásokat ajánlják majd fel magyar és román nyelven. A kétnyelvűség kapcsán a városvezető ugyanakkor hangsúlyozta, minden alkalmat megragad, hogy arra kérje a sepsiszentgyörgyieket, ne vásároljanak abban a boltban, ahol nincs magyar felirat, ahol a kiszolgálók nem beszélnek magyarul.
Az EMI még 2009-ben elkészítette Sepsiszentgyörgy nyelvi térképét, több mint kétezer fotóval dokumentálva, mennyire érvényesül a különböző táblákon a kétnyelvűség. MTI – Allatvilag.net

Vélemény, hozzászólás?