Posted on Hozzászólás most!

Maratoni távot úszott le egy jegesmedve

A tudósok bejelentették: egy Alaszka északi részén élő jegesmedve 9 napig úszott egyfolytában a Beaufort-tengeren, ami közben összesen 687 kilométert tett meg. A szakemberek szerint ez a fajta kitartás az éghajlatváltozás miatt alakult ki az állatokban – sokszor ugyanis napokba kerül, amíg egyik jégtáblától eljutnak a másikig.
Egyre nagyobb kihívás az életben maradás…
A jegesmedvék a szárazföld és a tengeri jégtáblák között ingázva töltik életüket, csak így találhatnak ugyanis elegendő élelmet. A jégtáblák csökkenő mérete miatt azonban egyre nagyobb távolságokat kell úszva megtenniük, amivel nemcsak saját életüket sodorják veszélybe, hanem a következő generációkét is – írja a Polar Biology.
George M. Durner szerint egy ilyen távolság leúszása kifejezetten nagy teljesítmény: az időtartam és a távolság mellett ugyanis az sem elhanyagolható szempont, hogy a jegesmedve 9 teljes napot töltött el 2-6 Celsius-fokos tengervízben, így a kihűlés veszélye is fenyegette.
A hosszú utazásnak meg is lett az „eredménye”: a nőstény jegesmedve 2 hónapra elvesztette a testtömegének 22 százalékát, és elpusztult egy süldő kölyke is. A kölyök ugyanis anyjával tartott a 9 napos úszómaraton alatt, ám az ő szervezete még nem volt elég erős egy ilyen megpróbáltatáshoz.

Vélemény, hozzászólás?