Posted on Hozzászólás most!

Megdöbbentő, minden állat és növény eltűnt

Tűzpiros, sebes patak szeli át Devecsert egy hónapja. Nem vízió, hanem valóság, a vörösiszap átfestette a tájat és örökre megváltoztatta az ott lakó emberek életét.
Jászboldogháziak, jásztelekiek, jánoshidaiak és jászalsószentgyörgyiek által összeadott segélyszállítmányokat vittek a polgármesterek Devecserre múlt szerdán. A vörösiszap-katasztrófában megsérült település lakóinak sok jászsági a kétkezi munkáját ajánlotta fel.

— Pesti Róbert kezdte a szervezést — mondta Szűcs Lajos, Jászboldogháza polgármestere, aki maga is ott volt takarítani. — Az első csapattal érkeztem Devecserre, amikor vittünk lisztet, vöröshagymát, némi gyerekruhát és pénzt a károsultaknak. Szívbe markoló volt látni az elhagyott háromszáz házat, ahol a gátszakadás napján megállt az élet. Az iszap mindent tönkretett. Tizenhét társammal együtt ott maradtunk, hogy a kárfelszámolásban segítsünk. Pesti Róbert gépeivel kezdtünk dolgozni. Volt olyan porta, ahol a gépek elakadtak, akkora volt az iszap. Volt, hogy lapátoltam a vörösiszapot, volt, hogy a forgalmat irányítottam, vagy éppen tucatnyi közmunkással dolgoztam együtt. Ezen a részen alig találkoztam hajdan ott lakóval. Nagyon elkeseredettek az emberek. Nem látják a jövőt, nincs házuk, otthonuk, s a tél közelít. Azt gondolom, most a legnagyobb szükségük már nem ruhára és élelmiszerre van, hanem pénzadományokra, hogy mielőbb lássák az emberek, hogy épül a házuk valahol a település más részén, mert a régi helyre visszamenni és az életet folytatni nem lehet — tette hozzá Szűcs Lajos.
Az elmúlt kilenc napban a Jászságból közel félszáz ember dolgozott a kármentesítésen Devecseren.
Pócs János országgyűlési képviselő a jászapáti Szabó Sándorral múlt szombaton azzal segített a devecseri katasztrófa sújtotta területen, hogy négyszáz főnek osztottak szét babgulyást. Jánoshida önkormányzata azt vállalta, hogy biztosítja egy tolólapos markoló üzemeltetési költségét és arra egy vezetőt. Vámos János ezen a markolón teljesített szolgálatot. — Amit a tv-ben látni lehetett a katasztrófából, az szinte semmit sem érzékeltetett. Borzalmas látvány és szúrós maró, szag fogadott bennünket. A második napon találkoztam egy odavalósi emberrel, aki jött megnézni a házát. Lelkileg szinte megrokkanva ment az úton és kereste a régi életét. Semmije sem maradt. Bent voltam a lakásában, minden szétmarva, a színes tv szétrobbanva, félméteres iszapot jelző maradvány mindenütt.
— Dr. Bene Ildikó, szolnoki országgyűlési képviselő koordinátora volt ennek a kezdeményezésnek, akivel napi kapcsolatban vagyok — jelezte Pesti Róbert. — Így három munkagéppel takarítottunk Devecseren a munkatársaimmal. Reggeltől sötétedésig rengeteget dolgoztunk, semmilyen ellenszolgálást nem vártunk ezért. Nem lehet kiemelni senkit a feladatok alapján, de elmondhatom, hogy Berényi Zsolt kollégám emberfeletti munkát végzett — mondta Róbert.
— Először csak egy munkának hittem az ottani takarítást, de később találkoztam az emberi érzelmekkel. A lakók kötődtek a tárgyakhoz, s hiába magyaráztam, hogy a vörös iszappal szennyezett dolgaikat el kell vinnem. Növénynek, állatnak nyoma sincs, ami nagyon megrázó volt számomra is — egészítette ki Zsolt.
A jászságiak lelkiismeretesen, jól dolgoztak: A katasztrófavédelem ottani vezetője, dr. Takács Árpád ezredes külön kiemelte a jászságiak teljesítményét, amely nemcsak azért volt különösen fontos, mert gépekkel dolgoztak, hanem mert lelkiismeretes munkát végeztek. Mostantól az országos katasztrófavédelmi rendszerben nyilvántartják őket, akikre máskor is számítanak katasztrófák esetén.
Ha egyetértesz a kezdeményezéssel: “A MAL Zrt minden vörösiszap kárt fizesen meg”, akkor a Facebook oldalon jelez légyszives.

Vélemény, hozzászólás?