Posted on Hozzászólás most!

Megemelt adagokkal etetik a Nyíregyházi Állatpark lakóit

Az elmúlt időszak szokatlanul hideg időjárása egyes állatfajokat megviselt a Nyíregyházi Állatparkban. A gondozók folyamatosan ellenőrzik az önitatókat, az állatházak fűtési berendezését, az állatok pedig megemelt takarmány- és vitaminadagokat kapnak – mondta Révészné Petró Zsuzsanna, az állatpark sajtóreferense. A halak és kétéltűek gyakorlatilag semmit nem éreznek meg a hidegből, mivel a Zöld Piramis, a Trópusi Ház és az Ócenárium légterében és medencéiben mindig állandó a hőmérséklet. A főemlősök közül több faj azonban érzékeny a hidegre, a világ legkisebb selyemmajmai, vagy a legnagyobb, fán élő főemlősök, az orangutánok szintén a tágas belső helyeiken élik napjaikat.
A szélesszájú orrszarvúk és az oroszlánok jól tűrik a hideget, annak ellenére, hogy a két faj Afrikában őshonos; az állatok nagy része már európai állatkertben született, így alkalmazkodni tudtak az itteni klímához – magyarázta az MTI-nek a szóvivő. A legtöbb állatkerti állat naponta másfél-két órát tölt a napsütéses órákban a kifutókban.
A télnek valószínűleg a fókák örülnek a legjobban: a borjúfókák „téli felkészítése” már ősszel megkezdődött a megemelt takarmányadaggal. Az ország első, tavaly júliusban világra jött borjúfókabébije születése óta megnégyszerezte testsúlyát: a Barack névre hallgató nőstény jelenleg 40 kilogrammot nyom és mintegy tíz centiméter vastag zsírréteget szedett magára, így meg sem érzi a jeges vízben való úszkálást. A szóvivő közlése szerint a természetes élőhelyén a borjúfókának nagyon gyorsan meg kell híznia, ugyanis csak a megfelelően vastag zsírréteg védi meg az óceánok nemritkán jeges vizétől és a hidegtől.
A fókák téli tápláléka a magasabb fehérje- és energiatartalmú makrélából és heringből áll, ebből a kaliforniai oroszlánfókák például a nyári haladag mintegy háromszorosát, 10-12 kg-ot fogyasztanak el naponta. Az oroszlánfókák medencéje temperált, 10 fok alatt bekapcsol a medencefűtés. A parkba látogatók kifutóikban találkozhatnak hóban ugrándozó szibériai tigrissel, valamint a jegesmedvével is, utóbbi állatfaj számára egyébként nem a tél, hanem a nyár jelent kihívást, a forróbb napokat a klimatizált barlangjukban hűsölve vészelik át. Forrás: Agromonitor.hu

Vélemény, hozzászólás?