Posted on Hozzászólás most!

Megfázások ideje az állatkertekben is

Tüsszögő orángutánok, inhaláló csimpánzok, kimerült teknősbékák: a tél kezdetével megkezdődött a megfázások ideje az állatkertekben is.
Carsten Ludwig, a münsteri állatkert állatorvosa szerint az állatokat sokszor a látogatók fertőzik meg. Elsősorban a csimpánzok, a gorillák és az orángutánok kezdenek hamar köhögni és tüsszögni. Eredeti hazájukban ugyanis ismeretlenek az új otthonukban honos kórokozók, emellett pedig fontos tényező, hogy génállományuk is nagyon hasonlatos az emberéhez.
Ha már elkapták a betegséget, az állatok visszahúzódnak, fájó fejüket fogják és kevesebbet táplálkoznak. Kezelésként fejfájás-csillapítót és köptetőt kapnak, ugyanúgy, ahogy az emberek. Az emberszabásúak már az inhalálás technikáját is eltanulták.
A hideg évszakban a vízi teknősöknél is megnövekszik a megfázás veszélye. Fürdőzés közben könnyen kapnak tüdőgyulladást, amiből csak nagyon nehezen gyógyulnak fel – mondta el Ludwig.
Az oroszlánokról már jó előre gondoskodnak, ők oltást kapnak megfázás ellen. A nagyragadozók ugyanis nagyon komolyan megbetegszenek, ha kóbor macskák megfertőzik őket.

Vélemény, hozzászólás?