Posted on Hozzászólás most!

Megjött az orrszarvú az állatkertbe

Az éjszakai órákban landolt Budapesten Zafriel, a Fővárosi Állat- és Növénykert legújabb orrszarvúja.
A húszéves hím állat az izraeli Ramat Gan állatkertjéből érkezett teherszállító óriásgépen az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) által fenntartott orrszarvú-tenyészprogram keretében – közölte a városligeti intézmény.
Az állatnak az első pár napban teljes nyugalomra van szüksége, ezért a Szavanna komplexum orrszarvúaknak otthont adó részét átmenetileg elzárták a közönség elől. Hogy mikortól tekintheti meg a közönség, az állat viselkedése alapját döntik el, de elképzelhető, hogy már a hétvégén feloldják a korlátozást.
A természettudósok az orrszarvúak öt faját különböztetik meg, ezek egy része Ázsiában (indiai, szumátrai, jávai), más részük Afrikában (szélesszájú, keskenyszájú) őshonos. Az állatkertben is látható déli szélesszájú orrszarvúak (Ceratotherium simum simum) természetes elterjedési területe Dél- és Kelet-Afrika. Bár korábban meglehetősen aggasztó volt a helyzete, az elmúlt évtizedek vadvédelmi erőfeszítései nyomán ma már nem fenyegeti közvetlenül a kihalás veszélye.

Vélemény, hozzászólás?