Posted on Hozzászólás most!

Megkínzott állatok a világhálón

Bárki láthatja azokat a sokkoló felvételeket, ahol védekezésre képtelen állatokat gyilkolnak meg iszonyú kínok között. Akár a gyerekek is rákattinthatnak véletlenül például arra a videóra, ami azt mutatja be, hogyan pusztul el egy élve felgyújtott macska, és amíg a televízióban, újságokban és rádióban közzétett tartalmakat szigorú szabályozás közé szorítják, a világhálón semmi sem tiltja a borzalmas felvételek közreadását. Itt van pl. az Indavideó, ahol kismacska szemét szúrják ki, de a találati listából látszik, hogy több tíz ilyen videót töröltek mostanában.
– Magyarországon csak az állatkínzás minősül bűncselekménynek, az erről készült képsorok terjesztése nem tartozik egyetlen büntetőjogi kategóriába sem – magyarázta Fridman Róbert jogász – személyiségi jogokat sem sért, mert az állatokat ilyen jogok nem illetik meg. A pszichológus szerint beláthatatlan következményekkel jár a gyermekek személyiségfejlődésére nézve, ha ilyen kegyetlen képeket nézegetnek.
– Természetesen a legfontosabb az lenne, hogy a lurkók ne használhassák felügyelet nélkül az Internetet, de ez a mai világban megoldhatatlan – mondta a mentálhigiénés szakember. – Nekik még nem alakult ki teljesen az értékítéletük és nem tudják felfogni egy történés valódi következményeit. Könnyen előfordulhat, hogy a szörnyű cselekedetet “jó bulinak” tartják és követik a botrányosan rossz példát. Az állatvédők tehetetlennek érzik magukat.
– Összefacsarodik a szívem ha belegondolok, mit élnek át azok a szerencsétlen állatkák életük utolsó perceiben – vallotta be Szilágyi István, a Fehérkereszt Állatvédő Liga elnöke, aki már többször megpróbált utánajárni a neten keringő rémségek elkövetőinek. – Képtelen vagyok elhinni, hogy ezek az emberek nem fogják fel, milyen borzasztó, amit tesznek. Mi csak annyit tehetünk, hogy feljelentést teszünk a rendőrségen ismeretlen tettes ellen állatkínzás miatt.
Egy neve elhallgatását kérő informatikai szakember szerint aki igazán ért hozzá, az tönkre tehetné a szörnyű képsorokat terjesztő oldalak működését, sőt el lehetne jutni ahhoz, aki feltette a képet, ám ez nem törvényes.
A Noé Állatvédő Egyesület úgy döntött, nem nézi tovább tétlenül hogyan népszerűsítik Internet segítségével az állatkínzókat.
– Azt tervezzük, hogy aláírásgyűjtésbe kezdünk: legyen büntetőjog kategória az állatkínzást bemutató felvételek közzététele is – mondta Schneider Kinga, a Noé szóvivője.
– Biztos vagyok benne, hogy a többi szervezet is csatlakozni fog a kezdeményezéshez, hiszen mi azokért állunk, ki, akiknek erre semmi esélyük sincs: a védtelen állatokért.
Megkérdeztük a rendőrséget is, mi az álláspontjuk a megrázó képsorok terjesztésével kapcsolatban, de egyelőre nem érkezett válasz – írja a Blikk.

Vélemény, hozzászólás?