Posted on Hozzászólás most!

Megmenekül a pécsi állatkert

Európai uniós támogatást kap a költözéshez, így megmenekülhet a pécsi állatkert. Az elavult állatkertet évek óta bezárás fenyegeti, elsősorban a pécsi ivóvízbázist fenyegető szennyvize miatt. Az állatkert nagyobb területre költözik, ahol korszerű, környezettudatosan kialakított épületekben helyezik el az állatokat.
Megkapja a költözéséhez remélt európai uniós támogatást, így megmenekülhet a bezárástól a pécsi állatkert. A regionális fejlesztési programok irányító hatósága a napokban 732,3 millió forintnyi forrást hagyott jóvá a pécsi Árpád-tetőre tervezett új, a kor igényeinek megfelelő vadaspark megvalósításához – közölte pénteken Szatyor Miklós, az állatkert igazgatója.
Az 1,6 milliárd forintos beruházás fennmaradó részét várhatóan hitelből teremti elő a város. Ha a nyáron sikerül megkötni a támogatási szerződést, az állatkert legkésőbb 2012 nyarán már az új helyen fogadhatja a látogatókat.
Az idén 50 éves állatkertet – amelyben kétszáz faj ezer egyedét lehet megtekinteni – évek óta a bezárás veszélye fenyegeti, mert nem tudott maradéktalanul eleget tenni az alatta húzódó ivóvízbázis védelmével kapcsolatos előírásoknak. Szakértők már régen jelezték, hogy az állatkert szennyezhet egy mecseki forrást, amelynek fontos szerepe van a város ivóvízellátásában.
A vadaspark vezetése azóta igyekszik csökkenteni a környezetterhelést, így néhány kivételtől eltekintve megváltak a nagyvadak többségétől, a kisebb, érdekes fajok bemutatásával igyekeztek megtartani a vonzerőt, ám a költözést nem lehetett tovább halogatni.
Az állatkert és a ma még a Munkácsy utcában található akvárium-terrárium új helye a Mecsextrém kalandpark szomszédságában lesz, a mostaninál négy és félszer nagyobb, 16 hektáros területen. Megjelenésében és működésében egyaránt megfelel majd a XXI. századi elvárásoknak, kialakításában a korszerű, környezettudatos szemlélet kerül előtérbe.
Az állatokat földrészek szerint mutatják be, a keletkezett szennyvizet biológiai és gyökérzónás eljárással kezelik, a tisztított vizet visszaforgatják. A fűtést vegyes tüzelésű biomasszakazán biztosítja majd, amelyben a helyben keletkezett szerves hulladékokat égetik el. Az épületek jelentős része zöldtetős lesz, és napkollektorok is helyet kapnak rajtuk.
Az új létesítményben az állatok bemutatása mellett olyan fontos feladatokra is lehetőség nyílik, mint a környezettudatos nevelés, az ismeretterjesztő és tudományos oktatás, kutatás. Az állatkert a szomszédos Mecsextrém parkkal együtt egy olyan komplex turisztikai vonzerő lesz, mely egy teljes hétvégi kikapcsolódást nyújthat a Pécsre látogató turisták, családok számára.

Vélemény, hozzászólás?