Posted on Hozzászólás most!

Menedék az egykori kedvenceknek

Gazdátlanná vált idős és beteg kutyák számára tervezik befogadóhely létrehozását Szabadszálláson. A 6 ezer négyzetméteres területen a jószágok a kezelések idején fűtött épületekben lábadozhatnak. Az önkéntesek nem ismernek lehetetlent, de minden segítséget szívesen fogadnak. A gazdátlanná vált kutyák, macskák megmentéséért – a kevés hivatásos szakember mellett – rengeteget tesznek azok a lelkes állatbarátok, akik pénzt, időt, energiát nem sajnálva szerveznek, gyűjtenek, kilincselnek. A menhelyek folyamatosan tele vannak magukra hagyott jószágokkal – köztük megöregedett vagy beteg házőrzőkkel. Az utóbbiak számára tervezi speciális otthon kialakítását az Idős és Sérült Állatokért Alapítvány.
Adománygyűjtő munkájukat szeretnék kiterjeszteni mostani kezdeményezésükkel, melynek alapját az év eleji telekvásárlással sikerült megteremteniük. Szabadszállás külterületén találtak rá arra a helyre, amely ideálisnak látszik a tervezett intézmény számára. A munkálatok elkezdése az időjárás és az anyagiak függvénye, saját forrásaik mellett pályázatok és felajánlások fedezhetik a költségeket.
A speciális menhely az idős állatok életét tenné kényelmesebbé: kennelek helyett udvarokat építenének ki, ami biztosítaná számukra a szabad mozgást. A területen olyan szállások kialakítását tervezik, melyek a mostoha időjárási körülmények között is megfelelő védelmet nyújtanak, míg a kezelés alatt álló, legyengült szervezetű, idős kutyáknak a lábadozás időszakában fűtött helyet adnának. A hatezer négyzetméteres területen az otthon későbbi bővítése is megoldható – az ingatlanon jelenleg álló épületben, annak felújítása után, gondozói lakrész kapna helyet.
– Folyamatos programokkal szeretnénk bebizonyítani, hogy az általunk vállalt mentés nem „álomvilág”, igenis lehetséges, megvalósítható. Fontosnak tartjuk, hogy a jövő generációi már új szemlélettel viszonyuljanak az állattartáshoz, különösen az idős, beteg, egy életet leszolgált kedvenceket becsüljék meg – vallja Skobrák Terézia, az alapítvány egyik tagja.
Segítségből persze sosem elég, így számítanak a személyi jövedelemadóból felajánlott 1 százalékokra, illetve további támogatást is örömmel fogadnak számlájukon. Várják azokat is, akik munkájukkal, táp-, konzerv-, takaró-, edénydománnyal segítenek.
– Gyorsan egymásra találnak, akiket közös cél vezérel. Sok az összetartó ember az ország különböző pontjairól, akik közül valaki a gyűjtésben, más a szállításban segít. Az internetnek, a közösségi oldalaknak köszönhetően sokan csatlakoznak, illetve a menhelyek egymást is igyekeznek támogatni – mondja Németh Virág, aki tavaly szintén táppal és konzervvel segítette az idős, beteg állatok ellátását, míg most egy bajban lévő ózdi befogadó számára indított gyűjtést. Azt tapasztalja: az állatok számára is adakozóbbak azok, akik maguk is szűkösen élnek, mégis önzetlenül támogatják szándékaikat.

Vélemény, hozzászólás?