Posted on 1 hozzászólás

Mentik az olajban fürdő állatokat a Mexikói-öbölben

Folyamatosan mentik az olajtól röpképtelen madarakat a Mexikói-öbölben, és mosogatószerrel távolítják el a szennyeződést a tollazatukról. Az áprilisban bekövetkezett olajkatasztrófa óta a környezetvédők közel 1800 madár, 463 teknős és 59 tengeri emlős tetemét találták meg a térségben, halálukat nagy valószínűséggel a tengerbe ömlő olaj okozta. A legfrissebb hírek szerint végre sikerült megszüntetni a szivárgást.
Környezetvédők százai mentik az olajban fürdő madarakat és egyéb állatokat a Mexikói-öbölben történt olajkatasztrófa után, és a térségben ezrével telepítik át a teknőstojásokat a partra sodródó szennyezéstől. A kiömlő olaj hatalmas károkat okozott az öböl élővilágában, a pusztuló halakról, növényekről és a vízben lebegő mikroszkopikus élőlényekről nem is beszélve.
A katasztrófa eddigi mérlege szerint már több mint 3000 madarat gyűjtöttek be a környezetvédők, ezek többségét már elpusztultan. Az élve befogott madaraknak eddig közel felét sikerült megtisztítás után visszaengedni. A tengeri teknősök esetében sokkal rosszabb a helyzet, mostanáig közel 500 tetemet találtak meg, és alig 139 állatot fogtak meg élve, és csak 11-et tudtak elengedni. Látszólag úgy tűnik, a tengeri emlősöket eddig kevésbé érintette a szennyeződés, bár már így is 59 tetem került elő. A számok csalókák lehetnek, mert ez csak a környezetvédők által megtalált állatokat mutatja, de ennél valószínűleg lényegesen több állat pusztult el, csak nem került elő.

1 thought on “Mentik az olajban fürdő állatokat a Mexikói-öbölben

  1. […] károsította az olaj a tengeri élőlényeket és a a kékúszójú tonhal (Thunnun thynnus) állományát is. Az Európai Űrügynökség (ESA) […]

Vélemény, hozzászólás?