Posted on Hozzászólás most!

Mentsük meg a kisgólyákat!

Gólyamentésre kéri a lakosságot a Magyar Madártani Egyesület és a Tolna Megyei Állat- és Természetvédelmi Alapítvány.
A júniusi hideg, esős időjárás miatt a fehér gólyáknak az idén kevésbé volt sikeres a költése. Ezért sok gólyapár az első fészekalja pusztulása után újra költésbe kezdett, és ezek a kései fiókák túl fiatalok ahhoz, hogy délre vonuljanak a szülőkkel.
A másodköltésű kisgólyák közül sokan még nem röpképesek, vagy éppen csak le tudnak siklani a fészekből egy kis táplálkozásra. Útra kelni azonban nem tudnak, ezért szüleik magukra hagyták őket. Ezért kérik a természetvédők, hogy figyeljék a még lakott gólyafészkeket.
Ha nyilvánvaló, hogy a szülők nem etetik már a fiókákat, hanem magukra hagyták őket, értesítsék a területileg illetékes nemzeti parkot. Ugyanez a helyzet a már ugyan valamennyire röpképes egyed esetében is.
A megmentett madarak állatkertekben és egyéb mentőhelyeken megfelelő táplálékot kapnak, és átvészelik a telet és jövőre már felnőttként gyarapíthatják a hazai gólyaállományt.
A fiókák ügyében a következő helyre fordulhatnak a Tolna megyeiek: Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság, telefon: 72/517-200, fax: 72/517-229, e-mail:

Vélemény, hozzászólás?