Posted on 1 hozzászólás

Mi a különbség Cesar Millan és Victoria Stilwell módszere között

A híres Cesar Millan arra alapozta módszerét, hogy a kutyák természetes környezetében, a falkákban a vezér – az alfa kutya – szükség esetén „rendre utasítja” a többieket, és ez a kutya számára természetes közeg. Nincs szó agresszióról, de az akaratok szembenállásáról igen.
Cesar tehát ezt használja ki, míg Victoria a kapcsolatban meglévő bizalomra épít.
Cesar egyértelmű testjelekkel – ő az alfa állat, a vezér – tudatja a kutyával, hogy mit nem szabad és mi a helyes viselkedés, míg Victoria a nem kívánt magatartás esetén a helyes viselkedés irányába tereli a kutyát, s amikor azt eléri, a kutyát azonnal megjutalmazza.
Nála szó sincs arról, hogy neki kellene lennie a dominánsnak, ha a kutya nem az elvárt módon viselkedik, sokszor egyszerűen csak otthagyja.
Például annál a család központjaként élő kutyánál, aki megőrjíti a gazdáit amikor a bekapcsolt tévével hangos ugatás kíséretében harcol. Amikor a kutya így viselkedik, a család Victoria vezetésével kimegy a szobából.
A kutya egy ideig még belemerül a tévével való csatába, majd észreveszi, hogy “hoppá, már nincs itt senki, csak nem itt hagytak?” és a család után vágtat. Amikor újra előfordul a tévé-harc a, a család újra otthagyja. Az első békés tévézés alkalmával pedig jutalomfalatot kap az eb.
A módszer nem túl gyors, de működik.
Cesar hasonló módon oldja meg az ilyen problémát, csak az ő módszerével nem a család vonul ki a szobából, hanem a kutyát vezetik/küldik ki mintegy büntetésként.
Tulajdonképpen mindkét módszer hasonlítható a gyereknevelésben használt megoldásokhoz. Amikor egy gyerek a forró kályhához akar nyúlni, határozottan rászólunk, hogy nem szabad, míg a testvére füzetébe firkálni akaró gyereknél választhatunk, hogy eltereljük a figyelmét a legókkal, vagy határozottan lépünk fel, és tiltunk. Mindkét megoldásnak megvan a maga előnye és hátránya.
Mit gondol Victoria Stilwell a többiekről? Victoria nem igazán kedveli az engedelmességre építő kutyatréneri megoldásokat. Egy interjúban el is mondta, hogy nem ért egyet az állatorvos Barbara Woodhouse, vagy éppen a kutyasuttogó Cesar Millan módszerével.
„Az én megközelítésem szerint a kutyának nem a félelem vagy az engedelmesség miatt kell valamit megtennie, hanem mert élvezi azt. De tiszteletben tartom mások véleményét.

1 thought on “Mi a különbség Cesar Millan és Victoria Stilwell módszere között

  1. sajnos a cikk írójának nem sok fogalma volt a kutyákról….de az említett “módszerekről” sem…
    egyik említett személy sem kutyakiképző!
    Viktoria Stillwell miután hozzáment egy tvproducerhez Amerikában, felbuzdulva a szupersikeres Cesar Millan: The Dog Whisperer show után csináltatott magának is egy kutyásreality műsort. Így egy csinos marketingtermékké válhatott a bukott szinésznő, aki sohasem tartott kutyát-a műsorában kiképzési technikákat mutat be úgy , hogy 5-6 profi kiképző dolgozik mellette a háttérben, elavult humánpszichológiai módszereket népszerűsíti a kutyanevelés terén (amelyek mellesleg sok esetben felelősek a viselkedészavarok kialakulásáért, a kutyák zavarodottságáért)
    Cesar Millan sem kiképző-ellenben több neves kiképző, egyetemi professzor is elismeri a tevékenységét-kutyapszichológiai eszközöket vet be elsődlegesen, az állatok ösztöneit megérintve kommunikál velük, erre oktatja a kutyatartókat és ezáltal biztosítja a nyugodt, békés, elfogadó kutyajóllétet, a kiegyensúlyozott ember-kutya kapcsolatot

Vélemény, hozzászólás?