Posted on Hozzászólás most!

Miskolci Állatkert 2011 összefoglaló

Miskolc – Kuláncsikó, hóbaglyok és kacagójancsik, tanösvény és Gabi maci halála, több mint hetvennyolcezer látogató és mintegy négyezer oktatott gyermek. Címszavakban ezekkel lehet jellemezni a 2011-es esztendőt. De nézzük kicsit részletesebben, hogy mi minden történt az elmúlt évben a Miskolci Állatkert és Kultúrpark háza táján.
A 2011-es évben összesen 78.373 látogató volt kíváncsi az állatkertre. Az azt megelőző évhez képest ez 22%-os növekedést jelentett.

Az állatkertben mintegy 130 állatfaj több mint 700 egyedét gondozzák, a pontos létszám azonban napról napra változik, hiszen állatok születnek és halnak, érkeznek és távoznak. A születések közül a 2011-es évből mindenképp ki kell emelni a májusban született kuláncsikót. Az ázsiai vadszamárnak ez az alfaja a természetben veszélyeztetett, hiszen alig 2000 példánya él vadon. Rajta kívül több mint 80 kisállat látta meg a napvilágot az állatkertben az előző évben. Új állatfajokkal is gyarapodott a 2011-es évben a gyűjtemény, hiszen korábban sosem láthattak nálunk látogatóink hóbaglyokat vagy kookaburrákat (más néven kacagójancsi). Szintén az új lakók sorát gyarapítja az Afrika-ház gereza-párja, de párt kapott a Liszt-majmocska, a nagy szőröstatu és a David-szarvas is.
A vadaspark emblematikus állata és sokak kedvence volt Gabi maci, a barnamedve, akit májusban idős kora és az ebből fakadó betegségei miatt kellett elaltatni. A 2011-es év másik nagy távozója – aki szerencsére csak lakóhelyet változtatott – Rocky, a Miskolcon született fekete párduc volt, aki egy chilei állatkert lakója lett.
Európai Uniós pályázati forrásból – a Kassai Állatkerttel közösen – valósult meg a vadaspark területén a botanikai tanösvény, amely a Bükk erdeinek élővilágával ismerteti meg az érdeklődőket. A tanösvény keretében egy 9 méteres magasles és egy 32 méter hosszú völgyhíd is kialakításra került. A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával bővítetésre került az információs táblarendszer is.

Augusztusban a Miskolci Állatkert adott otthon első ízben a főemlősök gondozásával foglalkozó állatkerti szakemberek találkozójára. Remélhetőleg úttörő volt a kezdeményezés, és az állatkert munkatársai bíznak benne, hogy a jövőben nem csak a főemlősökkel, hanem más állatcsoportokkal foglalkozó kollégáik is részt vehetnek majd hasonló szakmai találkozókon.
A Shape of Enrichment nemzetközi környezetgazdagítási szervezet alapítóját, Valerie Hare-t is vendégül láthatta a Miskolci Állatkert, és több gondozó is részt vett az általa tartott konferencián Nyíregyházán, melynek hatására a csanyiki intézményben is még hatékonyabbá vált az állatok környezetének gazdagítása.
Kiemelkedően fontos az állatkertben zajló környezeti nevelési, oktatási, szemléletformálási munka. Ennek keretében a 2011-es évben mintegy 4.000 embert szólíthattak meg. A Bükki Fiatalok Természetjáró Egyesületével közösen szervezett nyári zoo-táborban a négy turnus alatt összesen 188 gyermek vett részt.
A Miskolci Állatkert és Kultúrpark ezúton is szeretné megköszönni minden kedves látogatójának és támogatójának a bizalmát, akik 2011-ben megtisztelték az állatkertet érdeklődésükkel és segítségükkel. A vadaspark munkatársai bíznak benne, hogy a 2012-es esztendőben még nagyobb érdeklődésre tarthat számot állatkert. Forrás: Mon.hu

Vélemény, hozzászólás?