Posted on Hozzászólás most!

Miskolci állatkert kengurujai

Szépen gyarapodott a miskolci állatkert kengurucsapata az elmúlt években egy-egy utóddal, a kis kenguruk azután vagy Miskolcon maradtak, vagy elcserélték őket más állatkertekkel. Most is egy csere történt, mégpedig egy hím kenguru utazott el Lengyelországba, hogy átadja helyét egy új hímnek – tájékoztatott az intézmény.
Mivel a jelenleg négy egyedből álló kengurucsoport három nősténye közül kettő is rokona volt a másfél éves hímnek – egyik az anyja, másik a testvére -, így a beltenyésztés elkerülése miatt időszerűvé vált elcserélni egy másik hímre – olvasható a Miskolci Állatkert és Kultúrpark tájékoztatójában.
Ez azonban nem könnyű feladat, mivel a kenguruk természetes csoportösszetételében is több a nőstény, mint a hím, fogadó állatkertet pedig nem egyszerű találni. Szerencsés véletlenek során azonban sikerült egymásra találnia a miskolci és a krakkói állatkerteknek, ahol szintén kengurufiút szerettek volna cserélni csapatuk genetikai állományának frissítésére.
Az új miskolci hím először természetesen karanténba került, ahol nagyon félénknek bizonyult. Néhány nappal ezelőtt azonban bemutatkozhatott leendő “háremének”. A nőstények eleinte tartottak ugyan az ifjú lovagtól, szerencsére azonban hamarosan megbarátkoztak.
A Bennett-kenguru (Macropus rufogriseus) Ausztrália déli területein és Tasmánia szigetén honos. Mivel azonban nagyon jól bírja az – élőhelyéhez hasonló – európai éghajlati viszonyokat, így állatkertekben is gyakori állat, de Angliában és Németországban vadaskertekben szabadon is él. A kenguruk növényevők, általában az alkonyati órákban járnak táplálkozni. Szaporodásuk igen különleges, hiszen utóduk mindössze egy hónapos vemhesség után jön a világra, ekkor a néhány centiméteres utód anyja erszényébe mászik, és ott fejlődik tovább körülbelül fél éven keresztül, mire először kidugja az orrát a külvilágba.
A kenguruk nemcsak a látogatók körében igen kedveltek, hanem az örökbefogadások sorában is mindig első helyen állnak. A miskolci állatkert kenguruit is évről évre örökbe fogadja a Jókai Mór Református Általános és Alapfokú Művészeti Iskola. Az újonnan érkezett kenguruhím is várja a pótszülőjét.

Vélemény, hozzászólás?