Posted on Hozzászólás most!

Morog a kutya

Érdekes tanulmányról számolt be a Science magazin online kiadása: egy friss magyar-osztrák kutatás a kutyák morgását vette górcső alá. Kiderült, a morgás több információt hordoz, mint gondoltuk.

A kísérlet az ELTE, a Bécsi Egyetem és a Konrad Lorenz Intézet etológusai nevéhez fűződik, akik eredményeiket az Animal Behaviour nevű szaklapban publikálták. A kutya morgásáról eddig nem sokat tudtunk, és nem volt bizonyított, hogy különböző helyzetekben, különböző információk közlésére, különböző hangot adnának ki. A szóban forgó kísérlet során azonban érdekes jelenséget tapasztaltak a szakemberek.
A vizsgálat úgy zajlott, hogy egy üres helyiségben elhelyeztek egy ízletes csontot és egy kutyát. Mikor a kutya megindult a finom falat irányába, egy hangszóróból morgást játszottak le neki. Első ízben egy, a táplálékát őrző eb morgását vetették be. A Science magazin információi szerint az esetek többségében a kutya ezt a hangot hallva megtorpant.
Ha azonban a kutatók egy idegenre morgó kutya hangját játszották le, a kísérleti eb nem zavartatta magát, és habozás nélkül megkaparintotta a csontot. Az etológusok a jelenségből arra következtetnek, hogy a kutyamorgás nem általános ellenséges figyelmeztetés, hanem tartalommal is bír.
Az emberi fül számára nem sok különbség fedezhető fel a két morgás között, a kutyák számára viszont jóval több információt hordoznak. Akit érdekel, letöltheti a használt hangmintákat mp3 formátumban, innen a táplálékát féltő kutya morgását, innen pedig az idegent figyelmeztetőt. Kutyáknál ez az első alkalom, hogy a mögöttes tartalom napvilágra került. Egyes majomfajokról ellenben már régóta köztudott, hogy például a hangjukkal jelezni tudják az általuk megpillantott zsákmányállat faját. Forrás: MTI és Science Mag

Vélemény, hozzászólás?