Posted on Hozzászólás most!

Most újabb gondot okoz a Gyurcsány-korszak temetetlen halottja, Bős

A bősi erőmű karbantartása miatt a szlovák hatóságok felduzzasztották a szigetköz vízgyűjtőit, a hullámtérből menekülő állatok a termést, a víz pedig az úthálózatot károsítja. A tájegység településeinek vezetői és a civil szervezetek nemzetközi szerződésben rendeznék a Duna szabályozását.
Akkora sebességgel jött az árhullám, hogy egy óra alatt 10 centimétert áradt a víz, amely nagyobb elöntést eredményezett, mint tavasszal. A hét végére valamelyest már apadt a vízszint Dunaszigetnél, de a sátorozó és kempingező helyek továbbra is megközelíthetetlenek, az ártéri utak pedig használhatatlanok. Az őzek is a víz elől menekülnek, akárcsak a turisták, akik még a kenuikat is hátrahagyták.
„A szlovák vízügyi igazgatóság teljesen függetlenül működve a magyar vízügyi igazgatóságtól végzi a munkáját, hiszen semmiféle kötelezettsége nincs az irányukban. Talán valamilyen halvány jelzés lehet, de csak az ő érdekeik érvényesülnek. Ezt mutatja, hogy nem egy hónappal, vagy két héttel korábban értesítenek, ha nekik probléma van a hajózás biztosításánál, vagy van az erőmű üzemeltetésénél, hanem akkor azonnal ide eresztik a vizet” – mondta Tóth István Dunasziget független polgármestere.
A szigetközi települések kiszolgáltatottnak érzik magukat. A szigetközi fejlesztési bizottság alelnöke szerint régen a Duna szabályozatlansága, most a szlovákok kénye-kedve dönti el, hogy reggelre vízben áll-e a házuk, ingatlanuk.
A térség vezetői szerint a szlovák és a magyar kormány közti mielőbbi megállapodás lenne a megoldás Szigetköz ügyében, amelyet szerintük a Gyurcsány- és a Fico-kormány úgy hagyott maga mögött, mint a temetetlen halottat. Az önkormányzatok attól tartanak, az ökológiai károk mellett a térség településeit a turisták is messze elkerülik majd.

Vélemény, hozzászólás?