Posted on Hozzászólás most!

Műlábas póniló

Műlábat kapott egy sérült póniló. Molly a Katrina hurrikán alatt sérült meg nagyon súlyosan. Egyik lábát operálni kellett, de így sem tudták megmenteni, és hogy az állat életben maradhasson, amputálták. Az állatorvosok speciális műlábat készítettek neki. Ezzel pedig ugyanúgy tud szaladgálni, mint egészséges társai.
A Katrina hurrikán miatti evakuálás sokakat arra kényszerített, hogy válasszanak: otthon maradnak házi kedvenceikkel, vagy biztonságos helyre menekülnek, de nélkülük. Emiatt a hivatalos megkötés miatt sok gyerek közvetlenül a kimentésükre érkezett buszra való felszállás előtt tette le öléből a kutyáját. Akik mégis úgy döntöttek, hogy maradnak kedvenceikkel, az életüket kockáztatták. A kóborló sérült állatok miatt a katasztrófa sújtotta területen igen magas volt a járványveszély kockázata.
A 2005. évi hurrikánszezont követően megindult az Egyesült Államok eddigi legnagyobb állatmentő akciója, amely során több ezer állatot mentettek ki, és vittek biztonságos helyre. A mentésben számos állatvédelmi csoport, szervezet és önkéntes vett részt. Az állatok többségét Louisiana és Mississippi távolabbi területeire vitték, de még a távoli New Yorkba is került jószág, ahol új gazdák fogadhatták őket örökbe. Sokan feltették weboldalakra a megmentett állatok fotóját, hogy a régi gazdáik megtalálhassák kedvenceiket. Sajnos számos állatot nem sikerült időben megmenteni, és elpusztultak a viharban vagy az áradásban.
Az események komoly lépésre késztették a törvényhozókat: Pets Evacuation and Transportation Standards (PETS) néven egy új törvény született a hobbiállatok evakuálásáról. Ennek keretében a helyi hatóságok pénzügyi támogatást kapnak, ha olyan tervet dolgoznak ki, amely az állatoknak a gazdájukkal együtt való mentését biztosítja. Állatvédelmi szervezetek szerte az országban arra buzdítják a lakosságot, hogy támogassák a törvényt, gyakoroljanak nyomást a Kongresszusra. Úgy vélik, hogy egyetlen állatot sem lenne szabad elhagyni, még veszély esetén sem. Sokaknál ugyanis a házi kedvenc elvesztése súlyos lelki megrázkódtatást okoz. Az új törvény életeket menthet, hiszen az érintetteknek így eggyel kevesebb okuk lesz, hogy evakuáláskor otthon maradjanak. Az Egyesült Államokban egyébként a háztartások több mint fele tart hobbiállatot.
Jelenleg a Vöröskereszt előírásai szerint egészségügyi okokból (allergia, agresszivitás, állatoktól való félelem) tilos a menekülttáborokba állatot bevinni. Kivételes eset volt, amikor tavaly szeptemberben a Rita hurrikán „lecsapott”. A texasi Galvestonban megengedték, hogy a gazdik magukkal vigyék kedvenceiket a buszra és a menekülttáborokba: a hurrikánra való felkészülés során a város közel kilencven százaléka kiürült.

Vélemény, hozzászólás?