Posted on Hozzászólás most!

Nálatok laknak még állatok?!

Hazánk sokszínű élővilágát mutatja be a Pann-unikum, az MTV november 29-én induló új műsora. A heti sorozat az erdők, mezők, vizek és barlangok élővilágának feltérképezése mellett azzal is foglalkozik, hogyan őrizhetőek meg még meglévő kincseink.
Nem pocsékolhatnak tovább, nem élhetik fel a jövőjüket az emberek – erre akarta ráébreszteni az ENSZ a Föld lakóit, amikor 2010-et a Biológiai Sokféleség Nemzetközi Éveként jelölte meg. A kezdeményezéshez csatlakozik a Magyar Televízió november 29-étől öt héten át jelentkező ismeretterjesztő sorozata, a Pann-unikum, amely a hazai biodiverzitásról ad átfogó képet.
Árulkodó jelenség, hogy bár a biodiverzitás fogalma a fajok és gének sokféleségét, az életközösségek sokszínűségét jelenti, jellemző mérőszáma mégis az, hogy az emberi beavatkozás eredményeként hány faj pusztul ki naponta. Óvatos becslések szerint legalább ötven, míg egy új faj születése ezer években mérhető – drasztikusan csökken tehát bolygónk élővilága, és már nincs sok időnk megállítani a folyamatot.
Az MTV új sorozatának epizódjaiból különböző hazai élőhelyek, így a gyepek, az erdők, a vizes élőhelyek és a barlangok élővilágának kialakulását, sokszínűségét ismerhetik meg a nézők. Az alkotók rámutatnak arra is, hogy a környező élővilág sokfélesége szinte kizárólag az embertől függ: a Pann-unikum utolsó epizódja kifejezetten a társadalom egyszerre óvó és romboló szerepét tárja fel.
“Pusztáink élővilága, amely emberi beavatkozás eredményeként alakult ki, csak újabb emberi beavatkozással tartható fenn” – érzékelteti az ellentmondásos viszonyt a műsor felelős szerkesztője, Zachar Zita. A műsor állandó szakértője, Bakó Botond ökológus a Pann-unikum első adásában aggteleki, vértesi, hortobágyi és kiskunsági példák mellett külvárosi mesterséges környezetben is bemutatja, hogyan alakulnak ki a természetes gyepek és az azokon élő állatfajok.
A sorozatban természetfilmes bejátszásokból, illetve a témával foglalkozó szakemberek – ezúttal Váczi Olivér ürgeszakértő – szavaiból ismerhetik meg a példaként felvonultatott élőhelyeket a nézők. A sorozat bemutatja a hazai természetvédő szervezetek munkáját, egyúttal játékra is biztatja a nézőket: akik helyesen felelnek az epizódok végén feltett kérdésekre, a Fővárosi Állat- és Növénykert, a Magyar Madártani Egyesület, illetve több hazai nemzeti park nyereményeire számíthatnak.
A válaszokat december 31-ig a pann-unikum@mtv.hu email-címre, illetve – levélben – a Magyar Televízió címére várják az alkotók (1037 Budapest, Kunigunda útja 64., Pann-unikum). Forrás: Hirado.hu

Vélemény, hozzászólás?