Posted on 1 hozzászólás

Naponta kétszázezer hordó olaj ömlik a tengerbe

Nem csak az állatfajok, az emberek megélhetése is veszélybe került a Mexikói-öbölben, miután a terjedő olajfolt miatt a parton betiltották a halászatot. A British Petroleum (BP) bejelentette: megtéríti az amerikai partoknál okozott kár elhárítási költségét. Egyes szakértők szerint ez akár 5 milliárd dollár is lehet.
Becslések szerint naponta kétszázezer hordó olaj ömlik a tengerbe, emiatt majdnem húszezer négyzetkilométeres területen betiltották a halászatot és több állatfaj is veszélybe került. A Mexikói-öböl a teljes amerikai halfogyasztás 20 százalékát adja. A halászat évi majd 2 milliárdos bevételt jelent. „Nem tudjuk, hogy hosszútávon mi lehet ennek a nagy olajfoltnak a következménye, de azt tudjuk, hogy amikor egy olajfolt az élővilággal találkozik, akkor az olaj győz” – nyilatkozta Larry Schwager, a Nemzeti Vadvédelmi Szövetség munkatársa.
A BP vezérigazgatója közölte, hogy teljes mértékben vállalják a felelősséget az olajfoltért, és megtérítik a kárelhárítás költségeit. Egyes szakértők szerint ez akár 5 milliárd dollárjába is kerülhet az olajtársaságnak. „Ami felmondta a szolgálatot, az az olajkút fő biztonsági berendezése. Sok gát van beépítve, és az egész úgy van megtervezve, hogy ilyesmi ne forduljon elő. Ilyen hibára még nem volt példa az olajiparban” – közölte Tony Hayward, a British Petroleum vezérigazgatója.
A brit cég most egy acéltölcsért épít, amely segítségével összegyűjtenék a feltörő olajat. „Ez egy víz alatti gyűjtőrendszer, amelyet a kőolaj kiszivattyúzására terveztünk meg. Ezt a 98 tonnás tartályt engednék le a tengerfenéken keletkezett lékre, és az ott összegyűlő olajat hoznánk felszínre, uszályokon tárolnánk, hogy a lehető legnagyobb mértékben csökkentsük a környezet károsodását” – mondta John Curry, a BP tájékoztatási igazgatója.
A tervek szerint a rendszer segítségével a feltörő olaj 85 százalékát tudnák összegyűjteni. Hasonló technológiát már alkalmaztak a Katrina hurrikán után is, de sokkal sekélyebb vizeken. Most másfél kilométeres mélységbe kell leengedni a betontölcsért, a sötétség és a süppedékeny talaj miatt azonban semmi sem garantálja a sikert.

1 thought on “Naponta kétszázezer hordó olaj ömlik a tengerbe

  1. […] Mexikói-öbölben egyre több állatot veszélyeztet a tengerbe ömlő hatalmas kiterjedésű olaj mennyiség – a National Geographic összegyűjtötte a 10 […]

Vélemény, hozzászólás?