Posted on Hozzászólás most!

Négy Mancs: Budai szerint az ügyészség mulasztásokat állapított meg – Vizsgálódik a NAV is

Lefolytatta a Fővárosi Főügyészség a Négy Mancs állatvédő alapítvány működésével kapcsolatos törvényességi vizsgálatot, amelynek során több törvénysértést és mulasztást is megállapított – közölte Budai Gyula, a vizsgálatot kezdeményező elszámoltatási kormánybiztos. Az alapítványt az adóhatóság is ellenőrzi. A napokban a Baromfi Termék Tanács (BTT) is az ügyészséghez fordult az ügyben.
Budai Gyula augusztus 30-án közölte, hogy vizsgálja a Négy Mancs – Alapítvány az Állatvédelemért elnevezésű szervezet működését. Ennek keretében a Fővárosi Főügyészséghez fordult, kérve, hogy a hatóság az alapítvány működésével kapcsolatban folytasson le törvényességi vizsgálatot. Az elszámoltatásért felelős kormánybiztos egyebek mellett azt szeretné tisztázni, hogy a “közvetlenül a magyar libatenyésztők ellen folytatott lejárató kampányt” milyen forrásokból finanszírozta az alapítvány.
Az elszámoltatási kormánybiztos tájékoztatása szerint az ügyészség a vizsgálatot elvégezte, és több mulasztást is megállapított, amelyek miatt felszólalást nyújtott be az alapítvány képviselőjének. A törvényes működés megteremtése érdekében javaslatokat is tett az ügyészség, így például a kuratóriumi ülések meghívóinak kiküldésével és a tanácskozások nyilvánosságával, valamint a határozatokkal kapcsolatban, továbbá az alapítványi vagyon felhasználását, valamint az éves beszámoló és a közhasznúsági jelentés közzétételét érintően.
Az ügyészség közölte, hogy az alapítvány a vizsgált időszakban központi költségvetési, illetve helyi önkormányzati támogatást nem kapott, a személyi jövedelemadó egyszázalékos felajánlásából származó költségvetési támogatásból azonban részesült, ennek felhasználásának ellenőrzése viszont nem az ügyészség, hanem az adóhatóság hatáskörébe tartozik. A rendelkezésre álló adatok szerint ugyanakkor az alapítványnál a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által elrendelt ellenőrzés már folyamatban van – közölte az MTI szerint Budai Gyula.
Mint ismert, a napokban a Baromfi Termék Tanács is törvényességi felügyeleti kérelmet nyújtott be az ügyészséghez a Négy Mancs szerintük jogszabálysértő tevékenysége miatt. A termékanács szerint az alapítvány nem szolgál valós állatvédelmi-állatjóléti célokat, és valótlan tartalmú propagandával a magyar baromfitermelők és -termékek lejáratására törekszik belföldön és az európai uniós országokban. A BTT megállapításai szerint a Négy Mancs alapítvány nyilatkozataiban és közleményeiben folyamatosan valótlanul állítja, hogy Magyarországon az EU-s előírásokkal ellentétes, illegális tollfosztás és libatömés folyik. Forrás: Agromonitor.hu

Vélemény, hozzászólás?