Posted on 1 hozzászólás

Négyen sérültek meg Pamplonában az ötödik napon

Egy futót felöklelt egy bika a hagyományos pamplonai San Fermín ünnep alkalmából rendezett bikafuttatás ötödik napján vasárnap. További három személy is megsérült. Az összesen három percen és két másodpercen át tartó ötödik futam különösen veszélyessé vált, miután a legnagyobb bika, a 655 kg-os vörös Cachero elcsúszott a harmattól nedves kockaköveken, elvesztette irányérzékét, és elszakadt a többi állattól. Zavarodottságában lábon öklelte a 37 éves Juan Pedro Lauconát, egy pamplonai férfit, aki minden évben fut a bikák elől. A könnyebb sérültek között van egy 23 éves kanadai állampolgár és két spanyol, egy 30 és egy 40 éves férfi.
A fesztiválon minden reggel hat bikát hajtanak végig az óváros utcáin az arénáig, ahol este torreádorok végeznek velük. A fesztivál Ernest Hemingway Fiesta, a nap is felkel című 1926-os regénye nyomán vált világszerte híressé, ma már közel egymillió turista látogatja.
pamplonai Navarra kórház egyik orvosa, Fernando Boneta elmondta: egy embert a jobb lábán szúrta meg egy bika szarva, a férfit kórházba vitték, állapota súlyos. Hárman szereztek könnyebb sérüléseket a vasárnapi bikafuttatáson, ők elestek, miközben a hat bika elől futottak.
A pamplonai bikafuttatás a San Fermin fesztivál része: a vasárnapi esemény három perc két másodpercig tartott és a Miura nevű farmról hoztak hat állatot. Ezen a telepen nevelik a legnagyobb és egyben legveszélyesebb bikákat.
Minden évben sokan sérülnek meg a hagyományos bikafuttatáson, amelynek 1911 óta 15 halálos áldozata volt. Utoljára egy évvel ezelőtt, július 10-én halt meg egy 27 éves spanyol férfi, akit a nyakán, a szívén és a tüdején talált el a bika szarva.
A turistákat általában nem érdeklik a felhergelt, a tömegtől megrémült és az utcák kövezetén gyakran elbukó bikák. Sokan részegen szállnak be a futásba, ami dühíti a helyieket. Állatvédők régóta bírálják a bikafuttatást, és a betiltását követelik, mindhiába.
A feljegyzések szerint a pamplonai bikafuttatás története 1591-ig nyúlik vissza. A kilenc napon át tartó fiesta lényege a reggelenkénti bikafuttatás: férfiak százai teszik próbára bátorságukat, amikor az aréna felé hajtott állatok előtt végigszaladnak Pamplona utcáin. A bikafuttatást Ernest Hemingway 1926-os műve, a “Fiesta, a nap is felkel” tette világhírűvé.

1 thought on “Négyen sérültek meg Pamplonában az ötödik napon

  1. […] évben százak sérülnek meg, az állatvédők már régóta támadják, a futás a halállal mégis vakmerő résztvevők […]

Vélemény, hozzászólás?