Posted on Hozzászólás most!

Nem lesznek többé állatkísérletek?

Az állatokon végzett kísérleteket rengetegen támadják: szerintük állatkínzásnak minősül az, hogy a különböző kozmetikai cikkeket egereken és majmokon próbálják tökéletesíteni. A fejlesztők ugyanakkor azzal védekeznek, hogy mindezt éppen az emberek egészségének megőrzése érdekében teszik. Egy újonnan felfedezett eljárás azonban lehet, hogy pontot tesz végre a vita végére.
Rengeteg állaton kisérleteznek most is, de úgy tűnik, végleg kiszabadulhatnak a kisállatok a laboratóriumokból,  legalábbis akkor, ha a jelenleg is folyó, forradalmi kísérletek eredményesen zárulnak. Az egyik kozmetikai óriás ugyanis azzal a feladattal bízott meg egy amerikai laboratóriumot, hogy fejlesszenek ki olyan eljárásokat, amelyek szükségtelenné teszik az állatkísérleteket. A módszer során mesterségesen előállított emberi bőrszöveteket használnának fel – elsősorban az allergén anyagok tesztelését lehetne így kiváltani. A folyamat részeként vegyi anyagokkal helyettesítenék az emberi immunrendszert, hogy megtudják: melyek azok az összetevők, amelyek ártalmasak lehetnek az egészségre.
Az Emberek az Állatokkal Való Etikus Bánásmódért (People for the Ethical Treatment of Animals, PETA) nevű szervezet üdvözölte az újítást. Ha minden a terv szerint halad, a fejlesztők 2011 második felében mutatnak be egy működőképes prototípust.

Vélemény, hozzászólás?