Posted on Hozzászólás most!

Nincs elég helyük a kutyásoknak közterületeken

Nehéz helyzetbe hozták a kutyatartókat a fővárosi nagyarányú parkfelújítások. A régi ebfuttatók területén játszóterek épültek, ráadásul egyre gyakrabban ellenőrzik a kutyásokat.
Egyre kevesebb helyre vihetik kutyáikat az ebtartók Budapesten. Az őszi önkormányzati választásokat nagyarányú parkfejlesztések előzték meg, amelyek közül sok ma is tart, de szinte minden jelentős változással a kutyások életét nehezítették meg a döntéshozók.
– A lakótelepen soha nem volt kijelölt kutyasétáltató, a legközelebbi „türelmi zóna” innen kilométernyi távolságban van – panaszolja Molnár Zsuzsa, aki a XVI. kerületi Centenáriumi lakótelepen igyekszik békésen nevelni Kincset, a fiatal boxerlányt.
– Korábban megtűrtek minket a hatóságok egy helyen, de ott most az munkálatok miatt sóderhalmok, építési hulladékok és félig kész kerítések állnak – taglalja az állatbarát.
A lakótelepen több tucat kutyatartó él. Ráadásul úgy érzik, rájuk szálltak a hatóságok, mert amióta nincs hova menniük, naponta ellenőrzik náluk a póráz- és szájkosárhasználatot, s kőkeményen büntetnek érte.
– Nemrég egy idős hölgyet fogtak meg egy ötkilós bolognese kutyussal, és feljelentették, mert nem volt pórázon – meséli Mészáros Zoltán, aki fiatal vizslájával, Tóbiással együtt igyekszik betartani a szabályokat. – A magyar vizslára nem kell szájkosár, de itt amúgy is régóta megférnek az ebtartók és a „nemkutyások”, ha jól tudom, még sosem volt kutyatámadás – összegez Zoltán.
– Egy őszi razziát rendeltünk el, nem kívántunk rászállni a kutyásokra – jelenti ki Ancsin László, a kerület jegyzője. – Hamarosan elkészül a kijelölt ebfuttató a területen, addig már biztosan nem lesz ellenőrzés, de rá kell szoktatni a kutyásokat a szabályok betartására is – fejti ki Ancsin László.
Dél-Pesten is hasonló a helyzet. Sándor és Réka a kispesti Kós Károly térre jártak ki naponta játszani a keverék Rozival, de ott is játszótér létesült a kutyasétáltató helyén.

Vélemény, hozzászólás?