Posted on Hozzászólás most!

Nincs pénz az 50 éves pécsi állatkert költözésére

Hiába nyert pályázati támogatást új állatkert építésére a pécsi önkormányzat, egyelőre nem kezdődhetett meg az építkezés, mivel az önkormányzat jelenleg nem tudja biztosítani a beruházás önerejét. Hiába nyert pályázati támogatást új állatkert építésére a pécsi önkormányzat, egyelőre nem kezdődhetett meg az építkezés, mivel az önkormányzat jelenleg nem tudja biztosítani a beruházás önerejét – mondta el Nagy Csaba, Pécs alpolgármestere az állatkert fennállásának 50. évfordulójára rendezett ünnepségen.
A pécsi állatkertet 1960-ban építették, társadalmi munkában, de rossz helyre: a karszthegységben található ugyanis a Pécs ivóvíz-ellátását biztosító Tettye-forrás, amelyet veszélyeztet az állatok földbe szivárgó ürüléke és vizelete – mondta el Szatyor Miklós, az állatkert igazgatója. Ezért költöznie kell az állatkertnek.
Az új park szintén a Mecsekben, Pécs keleti városrészében kap majd helyet, a terveket már elkészítették. A jelenleginél négy és félszer nagyobb és környetbarát technológiát alkalmazó állatkert kiépítése két és fél milliárd forintba kerül, ehhez a regionális operatív programból csaknem 800 millió forint támogatást nyert el az önkormányzat.
A fennmaradó összeget saját erőből nem tudja vállalni az önkormányzat, amely vagy banki kölcsönből, vagy újabb pályázattal szeretné előteremteni a szükséges forrást – mondta el Nagy Csaba. Hozzátette, az új állatkert megépítése egy évig tart majd, és ha addig sikerül rá pénzt szerezni, jövő évben kezdődik, így a park legkorábban 2012-ben költözhet új helyére.

Vélemény, hozzászólás?