Posted on Hozzászólás most!

Nyert Dózi a nagy visszatérő

Lassabb patkóval állt rajthoz vasárnap délután a Kincsem Parkban Overdose, a négymillió forintos összdíjazású versenyen. Ennek ellenére a magyar csodaló több hosszal verte a mezőnyt. Pedig nem volt könnyű dolga Dózinak, mert a speciális, kímélő patkóval akár tizedmásodperceket is veszíthetnek a versenylovak, ami a győzelmüket is veszélyeztetheti. A kockázatot a csődör egészsége miatt vállalta tulajdonosa, Mikóczy Zoltán, aki szerint ha így nem nyer kedvence, akkor az a további karrierjét is megpecsételi.
Mint ahogyan arról korábban beszámoltunk, Overdose pénteki edzése közben veszítette el bal mellső patkóját. Egy rosszul sikerült korábbi patkolása miatt pedig több mint egy évig volt kényszerpihenőn.
Nagy visszatérő. Dózi egyéves lábadozás után után Pozsonyban nyert, most itthon sem talált legyőzőre. – Dózin egy speciális patkó volt, ami egy alumínium fedő részből és egy három milliméteres műanyag részből áll, ez a pata rugalmasságát biztosítja. Szerencsére csak a vasrész esett le edzés közben, így Dózi észre sem vette, hogy elhagyta. A londoni kovács szombaton levette a sérült patkót, majd újat ragasztott a helyére. Ez a patkó lassabbá teszi a lovat, mint a versenypatkók, de védi az állat patáját, és ez most a legfontosabb – mondta a futam előtt Mikóczy.
Overdose verseny előtti patkolása azonban rossz emlékeket idézhet fel a ló rajongóiban. A csődörnek a tavaly áprilisi, magyarországi győzelme előtt is gond volt a patkójával, akkor a patája is megsérült, és több mint egy évig gyógyult sérüléséből.
– Az új patkó olyan, mintha egy magas sarkú cipő hosszas viselése után egy papucsba bújnánk. Ezért legkésőbb a futam előtt három-négy nappal korábban szokás csak patkolni, a szokatlan patkó akár balesetet is okozhat – magyarázta Lukács Miklós kovács.

Vélemény, hozzászólás?