Posted on Hozzászólás most!

Nyomorékká tette a kutyáját!

Ócska kalyibákhoz kötötte az állatokat: Rövid láncra vert sovány kutyák, sötét ólban tartott bakkecske, irdatlan mennyiségű szemét, ez fogadja a látogatót a Kossuth utca 186-ban, Zalaszentbalázson. Két testvér él e nyomorúságos helyen.

– Nem az enyémek a kutyák, én csak gondviselőjük vagyok, ha el akarják vinni és jó helyre kerülnek, akkor nem bánom, vihetik – fogadta érkezésünket Kocsis Csaba. A bejelentett lakcíme szerint hahóti 49 éves férfi ócska kerékpárját tolta ki épp a kapun, amikor Igaz Klaudia kíséretében, a Herosz Állatvédő Egyesület munkatársával odaértünk. – Én kötöttem őket kétméteres láncra, mert ez az előírás. A kecskét is elzártam, hogy ne támadjon meg senkit – tette hozzá. A beszélgetés nyugodt hangulata lassan telt meg feszültséggel, amikor az állatvédő a kutyák körülményeire kérdezett: miért konyhai szeméttel eteti őket, miért nincs víz előttük, miért nincs olyan helyük, ahol az időjárás elől menedéket találnak, s miért kell a kecskét a nagyobb ruhásszekrényszerű ablaktalan ólba zárni? A férfi magatartása elutasítóvá vált, hallani sem akart arról, hogy a kutyák máshová kerüljenek, bár nem ismerte el, hogy az övé lenne a négy állat.
– Sajnálom a szerencsétlen jószágokat – mondta egy falubeli, amikor meghallotta, mi járatban érkeztünk. – Az egyiket hetekre kikötötte a kúthoz, ott nyüszített éjjel-nappal. A másikat elcsapta az autó, eltört a lába, de nem vitte orvoshoz, most is látszik, hogyan megnyomorodott. Nem törődik velük. Senki nem tudja miből él, állandóan jön-megy az ócska kerékpárjával aztán hordja haza azt a rengeteg szemetet – panaszolta.
Az anyjuk után örökölt portán a kétszobás apró házban nincs víz, illemhely még az udvaron sem. A két helyiség egyikében Kocsis Csaba húzta meg magát, mérhetetlen mennyiségű lom társaságában, még a padlás is megtelt kincseivel. Gumiabroncsok, aeroszolos, dobozok, műanyag rekeszek, olajos hordók, kibelezett tévék s minden, ami szeméttelepre való uralja az udvart, ahol ócska kalyibákhoz kötötte a kutyákat Csaba.
Az egy évvel fiatalabb testvér, József igyekszik szobájában rendet tartani. Évekig állatgondozóként dolgozott, de pár hónapja súlyos baleset érte, operálni kellett, még mindig látszik a járásán. Segítőkész embernek ismeri környezete. Elmondása szerint nem tud hatni testvérére az állatok érdekében, ezért fordult a Heroszhoz. Csabával azonban nem lehetett dűlőre jutni.
Ez március negyedikén történt, a Herosz képviselője tájékoztatta Gál István körjegyzőt a tapasztaltakról, majd a kanizsai kapitányságon feljelentette Kocsis Csabát állatkínzás miatt. Ezt a rendőrség rövid időn belül elutasította. Az indoklás szerint állatorvos járt a helyszínen, a kutyákat és a kecskét jó általános állapotúnak találta. Nem éheznek, láncon tartásuk a jelenlegi jogszabályoknak megfelel. Arra az irat nem tért ki, hogy kutyák nem voltak beoltva, az egyiknek a bal mellső lába korábbi sérülése miatt megnyomorodott, a járástól állandóan vérző seb keletkezett rajta.
Az ügy megrekedni látszott, ám tekintettel a kutyák rendezetlen körülményeire, József az ingatlan kétharmadának tulajdonosaként, írásban lemondott az állatokról, így lehetővé vált az elszállításuk. Erre az elmúlt szombaton késő délután kerítettek sort a Herosz aktivistái.
Csaba viselkedése azonban semmivel se lett barátságosabb az állatvédők jöttére, ám a szóváltáson túl nem történt komolyabb atrocitás, így három sovány kutya bekerült az autókba. Az indulatok akkor szabadultak el, amikor a sötét ólba, a bakkecske mellé zárt nyomorék kutyát is kiszabadították volna fogságából.
A tettlegességgel fenyegető perpatvarrá durvult vitát a nagykanizsai kapitányságról érkezett járőrök megjelenése terelte csendesebb mederbe.
Mivel ekkor Csaba már sajátjának ismert el az állatokat, a három kutya visszakerült az udvarra. További órák teltek el, amire újabb járőrök kíséretében megérkezett az ügyeletes állatorvos, aki kimondta, a nyomorék kutya gyógykezelésre szorul. A többiek állapotát átlagosnak minősítette: – Találni a faluba ezeknél soványabbakat is – adta magyarázatát véleményének dr. Horváth László. – A kecske 14 éves, csoda hogy él, és az egyik kutya vemhes – tette hozzá, szinte mellékesen. Újabb huzavona után Kocsis Csaba írásban hozzájárult a beteg kutya gyógykezeléséhez, és vállalta, hogy a többit 30 napon belül beoltatja. A Lujzának keresztelt fekete kutya azóta Budapestre került, a vizsgálatról így számolt be a gyógyítását szervező Lakos György, az Elveszett Állatok Alapítvány munkatársa: – A kutya lába több helyen eltört, elmozdult és kifordult, alulra került a láb első fele, amelyről a hús lekopott és a sebes csonton csúszkál a szerencsétlen eb. Csontsovány, vészesen kiszáradt, a szőre büdös, ápolatlan. Mivel a súlyosan sérült kutyát nyomorékká tette a tulajdonosa, mert nem vitte orvoshoz és ezzel tartós fájdalmat is okozott neki, állatkínzásért újra feljelentjük.
Hétfőn Gál István körjegyző közölte, a Herosz korábbi bejelentése óta nem tájékozódott a helyszínen. Úgy tudom, a körzeti megbízott és dr. Kósek Kornél állatorvos jártak Kocsis Csabánál és nem találták megalapozottnak az állatkínzást, mondta. A szeméttelepszerű udvart pedig a választásokkal járó bokros teendők miatt csak később tekti meg. Ha szükséges, eljárást indít hulladékgazdálkodás rendjének megsértése gyanújával, tett ígéretet. Forrás: Zalaihírlap

Vélemény, hozzászólás?