Posted on 1 hozzászólás

Olajban fuldoklanak a madarak a Mexikói-öbölben

Hosszú ideje féltek tőle, és most be is következett, a Mexikói-öböl olajkatasztrófájának bizonyítékaként madarak és egyéb állatfajok fuldokolnak az olajban! Az amerikai Vadvédelmi és Halászati Szolgálat szerint több mint ötszáz madarat találtak elpusztulva, és több mint nyolcvanat, melyet megmentettek. Amennyiben az olaj ömlését nem sikerül megfékezni, a madarak igen sokáig veszélyben lesznek.
Múlt héten olajos madarakat fedeztek fel a Grand Isle partjánál. Az olaj meggátolja, ahogy a tengeri madarak tollai vízhatlanok maradjanak. A kutatók szerint a víz, a levegő, a nap mind átjut a tollazaton, melyeknek elvileg nem kellene elérniük a madarak bőrét. Az állatok a Grand Terre Islanden is a túlélésért harcolnak. Pelikánok ragadtak olajfoltokba, mások alig mozognak. Amikor megmentik őket, még akkor is harcolnak.
Múlt csütörtökön a szolgálat jelentése szerint, a Fort Jacksonnál lévő menedékben 66 olajos madarat kezeltek, 22-őt elengedtek, de nem az öbölben. A probléma, hogy más fajok még mindig ott vannak. A kutatók előrejelzései szerint az olaj Florida körül terjeszkedik a keleti part felé, és az Atlanti-óceán felé közelít. Az olajba ragadt madarak, mintha szó szerint belefagytak volna az anyagba. Az olajos állatok elpusztulhatnak azért, mert túlságosan fáznak, vagy túlhevülnek, mivel a nyersolaj gátolja azon természetes olajokat, melyek vízhatlanná teszik tollazatukat. Emiatt érzékeny bőrük ki van téve a hőmérsékleti szélsőségeknek. Még a relatíve mérsékelt öbölbeli vízben is elpusztulhatnak a hipotermia miatt – mondja Ken Rosenberg, a Cornell Ornitológiai Laboratórium kutatója. Emellett megfulladhatnak.
A barna gödény – mely Louisiana állam szimbóluma – most a halál ikonja is lett, nemcsak a képeken látható madarak, hanem valószínűleg több ezer észrevétlen társuk számára is. Rosenberg szerint, ha már olajjal borított madarakat látnak, akkor feltételezni lehet, hogy nagyon sok egyed pusztul el. „Szó szerint jelzői annak, mi zajlik az egész ökoszisztémában.”
Egyes madárfajok, különösen azok, melyek az ingoványokban rejtőzködnek – mint a kelepelő guvat, a tengerparti verébsármány és a floridai réce – valószínűleg nem kerülnek olajjal borítva lencsevégre. Egyszerűen észrevétlenül eltűnnek – mondják a kutatók

1 thought on “Olajban fuldoklanak a madarak a Mexikói-öbölben

  1. A hír igaz, most tette közzé a Discovery Chanel:
    A mexikói olaj szennyezetség, óriási károkat okozott, de segített felfedezni egy olyan technikát amellyel hosszú évekre kitoltuk a Föld olajkapacitását! A halak olyan szén hidrátokat tartalmaznak amely specializálja a benzint. 2015-re, az USA mérnökei, elkezdik jobban tanulmányozni, ezt az új technikát. A mexikóiak már ebben az évben kisérleteznek.

Vélemény, hozzászólás?