Posted on Hozzászólás most!

Önzetlenül segítő négylábúak

A segítőkutya a fogyatékos rehabilitáció újfajta, költséghatékony eszköze lehet. Ahhoz, hogy ezt széles körben elismerjék, nélkülözhetetlen, hogy a kutyák és az azokat használó fogyatékosok jogi helyzete rendeződjön. A Kutyával az Emberért Alapítvány jóvoltából az elmúlt években 17 mozgássérült ember kapott hűséges segítőtársat speciálisan kiképzett segítőkutya személyében. Az alapítvány terápiás kutyáinak közreműködésével Budapesten és környékén mintegy 10 intézményben összesen több száz rászorult – főként mozgás- és értelmi sérült gyermek – részesült kutyás terápiában.
A kutyák szociális segítő szerepben való alkalmazása nem újkeletű dolog, hiszen már az első világháború után alkalmaztak speciálisan képzett vakvezető kutyákat a látássérültek életének megkönnyítésére. Széles körű alkalmazásuk az egészségmegőrzésben, fogyatékos rehabilitációban valamint a készségfejlesztésben azonban csak mintegy 25 éve kezdődött.
A segítőkutya a fogyatékos rehabilitáció újfajta, költséghatékony eszköze lehet. Ennek széles körű társadalmi elismertetése azonban a szakképzés mellett azt is szükségessé teszi, hogy a kutyák és az azokat használó fogyatékosok jogi helyzete rendeződjön. E cél megvalósításának fontos állomása volt a segítőkutyák képzésének és alkalmazásának szabályairól szóló miniszteri rendelet, mely egyfelől az esélyegyenlőség szellemében széleskörű jogokat biztosít a kutyával közlekedő fogyatékos ember számára, másfelől pedig szabályozza a segítő kutyák vizsgáztatását, és ezzel egyértelműen meghatározza azon kutyák és gazdáik körét, akik a rendelet által biztosított „többletjogokkal” élhetnek.
Az utóbbi hónapok tapasztalatai alapján elmondható, hogy a segítő kutyákhoz való újfajta hozzáállást még csak most „tanulják” a különböző érintett felek, – üzletek, bevásárlóközpontok, hivatalok, szállodák – így a széleskörű tájékoztatásra nagy szükség van. Vannak még tájékozatlanságból eredő gondok, de a fogyatékosok segítő kutyáinak elfogadása területén jelentősen javult a helyzet.

Vélemény, hozzászólás?