Posted on Hozzászólás most!

Óriási halpusztulás a Marcalon: egy tonnát gyűjtöttek össze a győri halászok

Közel egy tonna elpusztult halat gyűjtöttek össze a Marcalról. Az elhullott állatok elsőfokú veszélyes hulladéknak minősülnek, ezért csak a solti fehérje-feldolgozóban tudják megsemmisíteni őket.
Győr-Moson-Sopron megyében 9-es pH-érték alá csökkent a vörösiszap- szennyezés lúgos kémhatása, így átmenetileg felfüggesztették a gipszes és ecetsavas beavatkozásokat. A Koroncónál tájékozódó vidékfejlesztési államtitkár-helyettes szerint a következő napok legnagyobb feladata az lesz, hogyan gyűjtik össze a folyókról a mederszéleken felgyülemlett habzó, iszapos, szennyező anyagot.
“A jobb part, ahol a magyar víz mérhető, ott volt 9-es pH, és már ott is 9-es alatt van. Komáromban néhány tized változás volt csak, 8,5-ös pH-k vannak Komáromban” – mutatta Koroncónál a regionális vízügyi igazgató. Az észak-dunántúli védelmi törzs a Marcal hídján összesítette az elmúlt napok beavatkozásainak adatait.
“A felső szakaszokon nagy mennyiségű gipsznek a bekeverése történt, különböző kompresszoros, szivattyús megoldással, több mint 2000 tonna gipsz került be ezen szakaszon a folyóba” – így Janák Emil védelmi vezető.
A Marcal Rába-torkolati szakaszánál fogták ki a legtöbb elpusztult halat. Több mint 8 mázsát.
Szilágyi Gábor elnök, Győri Előre Halászati Termelőszövetkezet: “A halászainkkal felmentünk egészen az iszapdugóig, és onnét megpróbáltuk elektromos halászgépekkel lekísérni a halakat. Ezeknek a gépeknek van egy riasztó hatása a halakra, és ezt kihasználva megpróbáltuk egészen a Rába torkolatáig lekísérni a halakat, hogy minél kevesebb legyen a veszély, és minél kevesebb az elhullás.”
Négy hajóról 24 órán keresztül keverték a vízbe az ecetsavat. A műveletekben résztvevők munkáját a Vöröskereszt is segítette. A szervezete vezetője, Habsburg György elmondta: támogatás, és egyben aggódás is érkezik külföldről.
Habsburg György elnök, Magyar Vöröskereszt: “Ők tanácsokat adnak, külföldi szakértők is idejönnek, és részt vesznek a védekezés munkájában. Én elég sok telefonhívást kaptam szomszédos országok vöröskeresztes szervezeteitől, hogy miben tudnak segíteni, de kérdezik azt is, hogy van-e veszély nekünk, ami a Dunán keresztül jön szomszédos országokba.”
A Marcal Győr-Moson-Sopron megyei szakaszán csak akkor folytatódik a mentesítő anyagok alkalmazása, ha Veszprém vagy Vas megyében újra nő a szennyezés mértéke. A szakemberek már a mederszéleken habzó, szúrós szagú anyag összegyűjtésére koncentrálnak.
Kling István helyettes államtitkár, Vidékfejlesztési Minisztérium: “A Vízügy kezelésében lévő területeken is el kell távolítanunk az anyagot. Ehhez biztos megoldást kell találni, fel kell mérni a kezelt vizeinket, hogy mennyi anyagot kell kiszedni belőle, tehát úgy gondolom, hogy a szektorban most ez a legfontosabb kérdés, hogy hogyan tudjuk ezt az anyagot most eltávolítani.”
Győrben, a Marcal és a Rába összefolyásánál jól látható az eltérés a két folyó vize között. A Mosoni-Dunán vadkacsák vadásznak a haltetemekre. Komáromnál a víz pH-értéke már csak alig haladja meg a 8-as értéket, így a Nagy-Dunán nem várható további halpusztulás.

Vélemény, hozzászólás?