Posted on Hozzászólás most!

Örökbefogadási lehetőségek az Állatkertben

Majmot, zsiráfot, tapírt és pandát régóta örökbe lehet fogadni a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Az utóbbi időben tucatnyi más állat gondozásához is segítséget nyújthatunk például a budakeszi Vadasparknak és számos vidéki állatkertnek. Itt az ideje, hogy gondjainkba vegyük most már a növényeket – gondolta a Wekerlei Gyermekház, és meghirdette faörökbefogadási pályázatát. Könnyű elgyengülni egy kerek fejű, nedves orrú, puhabundás állatkölyöktől. Az ember azonnal babusgatni kezdené, ráadásul biztosat akar tudni arról, hogy a kicsi jó kezekben van-e. Így, ha azt hallja, hogy a kölyök „intézmény-fenntartási nehézségek” miatt nélkülözhet, serényen nyúl a pénztárcájához.
Kevésbé cuki lények a fák. Ezért örvendetes, hogy a Wekerlei Gyermekház – a XIX. kerületi önkormányzat Zöldprogram Irodájával közösen – fagondozási programot hirdetett. Akiket elsősorban megcéloznak, azok a kispesti illetőségű nagyszülők unokáikkal, gyerekek szüleikkel és fiatalok, 21 éves korig. Az elmúlt években több tucat fát ültettek ugyanis Kispesten, de a gyenge csemetéknek folyamatos abajgatásra lenne szükségük ahhoz, hogy igazán nagyra nőhessenek. A pályázatukat legkésőbb június 18-ig benyújtó családok azt vállalják, hogy pártfogoltjaikat legalább 2011. május 10-ig figyelik és gondozzák. Azaz: júniustól szeptemberig havonta legalább egy alkalommal megkapálják víztányérjukat, hetente egyszer megöntözik őket, októberben pedig a csemeték tövét felkupacolják, szaknyelven „felcsirkézik”. Ezenkívül árgus szemekkel figyelik, hogy a törzset támasztó rudak nem mozdultak-e el, nem rongálódtak-e meg.
Ennyiben azonban nem merül ki a wekerlei fásítási program: a pályázóktól ugyanis negyedévente egy-egy alkotást várnak az örökbefogadott fácskáról. A gyerekek (és nagymamák) lerajzolhatják, megfesthetik, lefotózhatják, összemontírozhatják vagy megírhatják mindazt, ami szokatlan feladatuk kapcsán hónapról hónapra eszükbe jut. A művekért fabatka jár, ami a jövő májusi Madarak és fák napján váltható ajándékra. Az összegyűlt fafestményekből és csemetenovellákból kiállítást és felolvasást rendeznek, a résztvevő családok pedig még oklevelet is kapnak. Ennyire kevés kell ahhoz, hogy egy gyerek ügyes-bajos dolgai között egy egész éven át ott legyen a természet.
1. Cápaetetés élőben a XXII. kerületi Tropicariumban (Nnagytétényi út 37–43.)! a rájaetetés és kígyósimogatás után – csütörtöki napokon (legközelebb június 3-án) – a cápák is a szemünk előtt laknak jól.
2. A a tekergő, az Orbán Ottó katipatika és eszterlánc című verseskötetei alapján készült előadás csecsemőknek szól a k olibri Fészekben –legközelebb június 6-án.
3. A Fakopáncs című, régi és új fajátékokból összeállított kiállítás július 16-ig tart nyitva a debreceni Tímárházban.
4. A Hét évszázad Pa-pírtitkai című papírés vízjeltörténeti kiállításon különleges múzeumpedagógiai foglalkozásokkal várják a gyerekeket az Országos széchényi könyvtárba.
5. A város napját ünneplik június 4–6-a között a keszthelyi balaton-parton. lesz elektromosautó-verseny, retrobuli és alma-koncert.

Vélemény, hozzászólás?