Posted on Hozzászólás most!

Óvd a nyulat, csibét, állatvásárlási tanácsok húsvét előtt

Sajnos, sokan úgy gondolják, jó ajándék lehet húsvétra egy kiscsibe, kacsa vagy nyuszi. Az esetek nagy százalékában azonban felelőtlenül vásárolják meg őket. A magukról gondoskodni nem tudó kis állatok végül az utcára, mezőre kerülnek, ha egyáltalán túlélik az ünnepeket. Az Elveszett Állatok Alapítvány tanácsai húsvét előtt.
Húsvét közeledtével állatkereskedésekben, az út szélén, aluljárókban, piacokon, zsúfolt dobozokból is árusítják a kisállatokat. (A tenyésztőkkel ellentétben sok állatszaporító idő előtt, néhány hetes korukban szakítja el az anyaállattól kölykeit.)
Csak akkor tudjuk ezt megakadályozni, ha senki sem vásárol felelőtlenül. Ha ugyanis nincs rájuk kereslet, akkor erre a célra nem fognak állatokat szaporítani. Fontos, hogy bármely állat örökbefogadását vagy vásárlását alapos gondolkodás és tervezés előzze meg, mert tartásuk komoly felelősséggel jár!
A kisgyerekek gyakran pár nap elteltével új játékot találnak, nem gondozzák tovább az ajándékba kapott állatokat. A szülők feladata is megtanítani nekik, hogy érző lényekről van szó, amelyeket például nem szabad kitenni sok stressznek. Ezért, ha egy állat tartásával járó felelősséget valaki nem tudja vállalni, válassza az állatkerti sétát, és ajándékozzon inkább csokoládényuszit vagy plüssállatot!
Amit a nyuszikról tudni kell
A nyuszik fajtától függően a 6 kg-ot is elérhetik. Átlag 6 évig, de akár 12 évig is élnek, életfeltételeikről és ennek költségeiről ennyi ideig nekünk kell gondoskodnunk. Figyelembe kell venni, hogy tudunk-e elegendő helyet biztosítani az állat számára a kényelmes élethez. A törpenyulak számára minimum 100 x 50 cm-es (ára kb. 10 000 Ft), az óriásnyuszik számára minimum 120 x 140 cm-es (ára kb. 20 000 Ft) ketrec szükséges. A nyúl alaptermészetében a nyugalmat szereti; társaságra van szüksége – másik nyúllal vagy emberrel. Napi szinten gondoskodni kell róla: élelemre és friss vízre van szüksége, foglalkozni kell vele. Állatorvossal egyeztetni kell az adható élelemről, a zöldségekről – a fogkoptatás miatt széna mindig legyen előtte. Ápolni kell a szőrét; naponta kitisztítani a helyét, az almot cserélni minimum hetente, bár tartása így is szaggal jár. Számítani kell rá, hogy piszkot csinál, a bútorokat rágcsálja, a stressz miatt éjjel zajonghatnak. Napi mozgáslehetőséget kell biztosítani neki; az oltások és az állatorvosi vizsgálatok szintén költséggel járnak; elutazás esetén biztosítani kell az ellátását.
Amit a csibékről, kiskacsákról tudni kell
Alig néhány naposan, zárt táplálási rendszerből kerülnek a piacokra. A speciális és számukra megfelelő tápokat, infralámpás melegen tartásukat figyelmen kívül hagyva, stresszhelyzetnek kitéve viszik őket haza, ahol az újabb stressz és agyonszeretgetés az állatok kínok közötti pusztulását okozhatja. Kiscsibék és kiskacsák gyermekeknek való ajándékozását semmilyen körülmények között nem javasolják a szakemberek! Forrás: Elveszett Állatok Alapítvány

Vélemény, hozzászólás?