Posted on Hozzászólás most!

Overdose sosem fog teljesen felgyógyulni

Ha a ló jövő vasárnap jól szerepel a római versenyen, télen is versenyez-tethetik, és elkezdődhet a felkészítése a hongkongi, valamint a dubaji sprintv-ersenyekre.
Mikóczy Zoltán, a versenyló társtulajdonosa a DIGI Sport Reggeli Start című műsorában elmondta: szerinte csak akkor kerülhet szóba a téli pihenő helyetti versenyeztetés, ha Overdose jó formában és nagy kedvvel versenyez. A római lesz a szezon utolsó sprintfutama Európában.
„Az előzőekre nem tudtuk felkészíteni, bár megtettünk mindent érte, de sajnos a ló is ember, és ilyenkor látjuk azt, hogy a szakma hazai nívótlansága, a hozzá nem értés milyen következményekkel jár” – mondta Mikóczy, aki úgy véli, a magyarországi és a világ lósportja között hatalmas szakadék van. “Annyira le vagyunk szakadva és olyan nagy a hozzá nem értés a régióban, hogy az már-már égbekiáltó”.
Overdose jelenleg egészséges, bár a társtulajdonos szerint patabetegségéből soha nem fog teljesen felgyógyulni. „Olyan vékony a talpán a szaru, hogy szinte nem védi semmi. Olyan ez, mint ha az atlétikai világbajnokságra egy futót mezítláb kellene felkészíteni”.
Az egyik legrangosabb verseny, a júniusi Royal Ascot után a pályaigazgató a negyedik helyen végzett Overdose-ról azt nyilatkozta, még nem volt példa arra, hogy egy ilyen betegség után ló visszakerüljön Group 1-es verseny élmezőnyébe. „Máshol egy ilyen lovat már eltesznek fedezőménnek, és mindig csak az egészséges tehetségeket futtatják. Mi ezt nem engedhetjük meg magunknak, mivel Overdose-hoz hasonló képességű ló ebben a régióban nincs”.
A Group 3-as kategóriába tartozó római verseny összdíjazása 88 ezer, a Group 1-es hongkongié másfél millió euró, a Dubaji Világkupa pedig a világ legmagasabb díjazású lóversenye.
Az már közvetlenül utána sejthető volt, hogy az új patkók nem okoznak kényelmetlenséget Overdose számára, de bizonyosságot csak azután lehetett szerezni, hogy a lovat megfuttatták – írja a pannoniaoverdose.hu.
Trénere és állatorvosa óvatossága indokolt volt, hiszen az utóbbi időben a patkolások többször is néhány napos leállást eredményeztek, ez most veszélyeztette volna, hogy Rómában megfelelő formában álljon starthoz.
Azonban Jozef Roszival tréner csütörtök délelőtt arról tájékoztatta a PannoniaOverdose.hu-t, hogy a ló a patkolás más- és harmadnapján is nyereg alatt dolgozott, nem csak ügetett, de könnyű vágtákat is ment, és mozgásában semmi olyat nem tapasztalt, ami hátráltatná a jövő vasárnapi versenyig hátralévő felkészítése során.
Bár a mindig óvatos tréner hozzátette, hogy pénteken Overdose még egy gyors munkát megy, és ugyan csekély az esélye annak, hogy bármi közbejöjjön, de 100%-os bizonyosság csak az után lesz. Forrás: Sportgéza, Sporthíradó

Vélemény, hozzászólás?