Posted on Hozzászólás most!

Az őzgidáknak az erdőben a helye!

A kora nyári időszakban gyakran megesik, hogy jó szándékú kirándulók “elárvult” őzgidát találnak az erdőben, amellyel aztán a vadasparkot, vagy az állatkertet keresik meg (bár az állatkert 1991 óta egyáltalán nem fogad be őzeket). A szóban forgó, néhány hetes őzgidák persze valójában egyáltalán nem árvák, csupán még nem tudják követni a kirándulók elől elmenekülő anyjukat, aki a veszély elmúltával visszatérne rejtőzködő gidájához.
Az anyaállatot pedig a leggondosabb ápolás sem tudja pótolni, éppen ezért akkor járunk el helyesen, ha a “talált” őzgidát érintetlenül az erdőben hagyjuk. Az őzgidákkal kapcsolatos szemléletformálás is egyike azoknak a területeknek, amelyre a két intézmény szakmai együttműködése kiterjed.
A természetvédelmi tevékenységre is kiterjed a Fővárosi Állat- és Növénykert és a Budakeszi Vadaspark szakmai partnerségi programja. Az erről szóló megállapodást kedden írták alá a két intézmény vezetői, dr. Persányi Miklós állatkerti főigazgató, Bene Zsolt, a vadaspark igazgatója, valamint Zambó Péter, a vadaspark tulajdonosának számító Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója. A vadaspark és az állatkert közösen hívja fel a figyelmet arra is, hogy a kiránduláskor “talált” őzgidákat a leghelyesebb az erdőben hagyni.
A partnerségi program egyrészt általános állattartási, állategészségügyi, illetve oktatási-nevelési kérdésekre vonatkozik, másrészt konkrét természet- és állatvédelmi kérdésekre is. A városligeti intézmény főként az új állattartó létesítmények tervezésével, kivitelezéssel kapcsolatos tapasztalatait ajánlja fel a vadasparknak, de a segítség kiterjed a problémás, esetleg altatással járó beavatkozásokra is, amelyben az állatkerti állatorvosoknak igen nagy tapasztalatuk van. A vadaspark – egyebek között – a hazai mentett, de a vadonba vissza nem telepíthető állatok hosszú távú elhelyezésében segíti az állatkertet.
A két intézmény megvizsgálja annak lehetőségét is, hogy miként lehetne a mindkét helyszínen magas színvonalú zoopedagógiai oktató-nevelő munkában az eddigieknél hatékonyabban együttműködni. Az aláírásra a Budakeszi Vadasparkban kerül sor, ahol a megállapodás megkötésével egy időben egy virágórát is felavattak. A négy méter átmérőjű különleges szerkezet az együttműködés jelenként a Fővárosi Állat- és Növénykertből került Budakeszire. Az óra számlapjára hat – elsősorban sziklakerti – virágfaj 1100 egyedét ültették, így a műholdas kapcsolatnak köszönhetően mindig pontos időt mutató óra tavasztól őszig teljes virágdíszben mutatja az időt a vadaspark látogatóinak. Az ünnepélyes eseményen vehették át díjaikat a Mit jelent nekem az erdő? gyermek alkotópályázat győztesei. A Pilisi Parkerdő Zrt. uniós támogatásból finanszírozott Parkerdő természetesen programja keretében általános iskolások számára meghirdetett pályázatra összesen 250 pályamunka érkezett.

Vélemény, hozzászólás?