Posted on Hozzászólás most!

Papagáj nevelése, tartása

A hullámos papagáj (Melosittacus undulatus) a leggyakrabban tartott szobamadarak egyike. Eredetileg a vadon élő példányok zöld színűek, de ma már a céltudatos tenyésztésnek köszönhetően sokféle színű (fehér, kék, sárga, lila stb.) papagájt találhatunk.
Hazája Közép-Ausztrália, ahol a fákkal tarkított, füves területeken él. Az 1840-es években került Európába, viszont hazánkba csak 1870 körül hozták be. Kifejlett kori mérete 17 cm.
Fészkét faodvakba építi, 4-6 fehér tojásából a fiókák 18 nap alatt kelnek ki, és 31-33 napos korukban hagyják el a fészket.
A hullámos papagáj ideális társállat, akár egyedülálló idős ember a gazdájuk, akár egész család veszi őket körül, a hazakerülés után szinte rögtön kapcsolatot teremtenek környezetükkel.
Régebben igen találóan a papagájokat tollas majmoknak nevezték el. Viselkedésük sokszor bohókás és a hímek egyedül tartva, még hangutánzásra is megtaníthatók.
Csak akkor lehet elkezdeni a “beszéd” tanítást, ha papagájunk már megszokta az új helyét.
Egy szót, de csak egyet 10-15-ször ismételjünk el nekik a kalitka előtt állva. Amíg ezt a szót ki nem mondta, új szót ne tanítsunk neki. Habár a papagájok jól utánozzák az emberi beszédet, az sohasem tudatos, hanem csak egyszerű hangutánzás.
A hullámos papagáj tartása nem túl drága: kicsi a helyigényük, etetésük sem kerül sokba, magára is hagyhatjuk hosszabb időre, mint mondjuk a kutyánkat, vagy macskánkat, de azt sem veszi rossz néven, ha a szomszédba adjuk, ott is jól érzi magát, hamar beilleszkedik.
A hullámos papagáj szereti a társaságot, ezért célszerű neki egy társat beszerezni.
A kalickában helyezzünk el rudakat, alulra tegyünk homokot, mint őshazájában, Ausztráliában.
Mindig legyen előtte friss víz és madáreleség. Ügyeljünk arra, hogy jódos adalékanyagot is tartalmazzon az eledel, mert a hullámos papagájnak érzékeny a pajzsmirigye. Magvak (köles, fénymag, zab), saláta, répa, kockacukor, gyümölcs, ez a papagáj számára ideális menü. A papagájok emlékezőtehetsége igen jó, gazdáikhoz nagyon ragaszkodnak, így könnyen kiváló társ válhat belőlük.

Vélemény, hozzászólás?