Posted on Hozzászólás most!

Rabszolgákat tart az élménypark?

A tulajdonában lévő kardszárnyú delfinek rabszolgaként tartásával vádolta meg a SeaWorld nevű vízi élménypark két létesítményét a PETA állatvédő szervezet.
Az aktivisták az Egyesült Államok alkotmányának a rabszolgaság eltörléséről rendelkező 13. kiegészítésére hivatkozva nyújtották be a keresetüket a San Diegó-i szövetségi kerületi bíróságon. A szervezet az élményparkhálózat kaliforniai és floridai létesítményeiben élő öt gyilkos bálnát nevezte meg felperesként.
„Mind az öt kardszárnyú delfint erőszakkal fogták ki az óceánból és borjúkorukban szakították el őket a családjuktól” – hangsúlyozta közleményében Ingrid Newkirk, a szervezet elnöke. „Azzal, hogy szűk beton tartályokban tartják és ostoba mutatványokra kényszerítik őket, megtagadják tőlük a szabadságot és mindazt, amely természetes és fontos számukra” – érvelt. A PETA célja, hogy a bíróság határozatban szólítsa fel az élményparkot a kérdéses gyilkos bálnák „megfelelő élőhelyen” való szabadon engedésére.
A SeaWorld San Diegó-i parkjának közleménye szerint a PETA azon törekvése, hogy „az emberi fajon túlra is kiterjessze az alkotmány 13. kiegészítésének értelmezését, nem csupán alaptalan, de sok tekintetben sértő is”. Hangsúlyozta továbbá, hogy a fogságban nevelt tengeri élőlények szerepeltetése révén a közönség nagyon sokat tanul ezekről a teremtményekről.
Az állatvédő szervezetnek jó pár vitatott megmozdulása volt a múltban. Tavaly egyik aktivistájuk pitét dobott a kanadai kormány egyik miniszterének arcába, hogy így tiltakozzon a fókavadászat ellen. Nyolc évvel ezelőtt azzal vádolták meg a szervezetet, hogy a Holocaust on Your Plate (Holocaust a tányérodon) kampányuk sérti a második világháború során elhunyt zsidók emlékét és becsületét. A Virginia székhelyű szervezet elsősorban a fedetlenül pózoló hírességeket felvonultató, Inkább vagyok meztelen, mint bundában nevű kampányával igyekszik népszerűsíteni tevékenységét.

Vélemény, hozzászólás?