Posted on Hozzászólás most!

Rókák kóborolnak Vácott

Rókák kóborolnak Vác belterületén – erre a helyi polgármesteri hivatal közleményben hívta fel a lakosság figyelmét. A város főmérnöke az MTI-nek kedd délután azt mondta, hogy a lakossági bejelentések szerint 4-5 róka kóborolhat az utcákon, s a városvezetés többféle megoldást is fontolóra vesz.
A város honlapján olvasható felhívás szerint az állatok csapdával való elejtése, esetleg kilövése a fokozott balesetveszély miatt nem lehetséges, ezért a hivatal arra kéri Vác lakóit, hogy – különösen az esti órákban – az eddiginél jobban figyeljenek a környezetükre. A közterületi hulladéktárolókba például csak lezárt zsákokban helyezzenek el olyan hulladékot, amely esetleg élelemként szolgálhat a kóborló állatok számára.
A “helyzet orvoslására” a polgármesteri hivatal minden, a rendelkezésére álló eszközt igénybe vesz – írták.
Szikora Miklós, Vác főmérnöke a felhívást kiegészítve az MTI érdeklődésére azt mondta: nagy dilemmát okoz a polgármesteri hivatal számára a város belterületén egy ideje kóborló rókák elriasztása vagy befogása, mert korábban nem volt példa arra, hogy a környező ligetes, erdős részekről bemerészkedtek volna ezek az állatok a házak közé.
Hozzátette, hogy a lakossági bejelentések szerint 4-5 róka kóborolhat az utcákon, a lakótelepeken ugyanúgy megjelentek, mint a belvárosban. Valószínűleg a települést övező ligetes, erdős részekről “vándoroltak” Vác belsejébe, élelmet keresve – tette hozzá a főmérnök, aki szerint 15 éve – amióta a hivatalban dolgozik – nem volt hasonlóra példa.
“Épp az eset egyedi volta miatt okoz fejtörést, hogy mit lehetne tenni, annál is inkább, mert a balesetveszélyes megoldások (például a kilövés) szóba sem jöhetnek – hangsúlyozta Szikora Miklós.
Mint mondta, felvetődött, hogy kutyás vadászok járőröztetésével riasszák el a rókákat, esetleg ketreces csapdákat állítsanak fel, bár félő, hogy ezek a csapdák eltűnnek. A hivatal tervei között szerepel még, hogy a rókák természetes élőhelyére kihelyezett élelemmel, úgymond direkt etetéssel igyekezzenek ottani “maradásra” bírni az állatokat. Egyelőre nincs döntés – mondta a főmérnök. Szikora Miklós kitért arra: a rendelkezésre álló információk szerint a Vác belsejében kóborló rókák nem veszettek, mégis jobb elkerülni őket. MTI

Vélemény, hozzászólás?