Posted on Hozzászólás most!

Segítséget kért a tettes, aki végzett a kutyákkal

A férfi, aki 100 szánhúzó kutyával végzett felettesei utasítására, állítása szerint megpróbált más megoldást találni. Kétszer is felkeresett egy helyi állatvédő szervezetet, hogy segítsenek, de hiába.
Összefoglalva a szomorú történetet: egy idegenforgalomból élő kanadai cég a visszaeső turizmus miatt úgy döntött, anyagi okokból csökkenti szánhúzó kutyái számát. A 300-350 állat nagyobb része maradhatott, de száz állatot titokban elpusztítottak és egy közös sírba temettek. Kanada története során ez a legnagyobb ismert kutyamészárlás. A kivégzésre még tavaly került sor, a téli olimpia után, de csak a napokban derült rá fény.
Új részletek kerültek elő, amik némileg más megvilágításba helyezik a történteket, még ha felmentést nem is adnak az elkövetőnek. A Vancouver Sun nevű lap úgy értesült, a mészárlást végrehajtó férfi felkereste az SPCA nevű nemzetközi állatvédő szervezet helyi egyesületét, méghozzá két alkalommal is. Jelezte nekik, hogy új otthont kellene találni az Outdoor Adventures Whistler kutyáinak. Mint azt a történtek bizonyítják, egyik alkalommal sem járt sikerrel.
Eileen Drever, az SPCA brit-kolumbiai szervezetének tagja azt nyilatkozta, hogy az illető valóban megkereste őket. A szánhúzók egy részének szeretett volna új gazdit találni, ebben kérte az állatvédők segítségét. Azt viszont nem árulta el, hogy amennyiben nem sikerül örökbe adni a kutyákat, akkor le fogják lőni őket. Drever felvette a kapcsolatot egy viselkedéskutatással is foglalkozó állatorvossal, aki egy másik szakértővel való egyeztetés után jelezte, ezek a kutyák nem válnának be házikedvencként. Emiatt álláspontjuk szerint nem adhatók örökbe, Drever pedig ezt a választ adta a férfinak.
Az illető második alkalommal e-mailben kereste meg az SPCA-t, ugyanazzal a kéréssel. Ekkor már túl volt a kivégzéseken, a maradék állományból szeretett volna örökbe adni minél többet, mert még mindig “túl sok volt” belőlük, ráadásul egy alomnyi kölyökkel is bővült a létszám. A szervezet ugyanazt válaszolta, nem tudták vállalni az állatok örökbeadását.
Az új fejlemények kapcsán tehát felmerült az SPCA felelőssége is a dologban. Az állatvédők azzal védekeznek, hogy az illető egy szóval sem jelezte, mi lesz az állatok sorsa. Ha így tesz, akkor biztosan kitaláltak volna valamit, így viszont továbbra is az Outdoor Adventures és az alkalmazott hibájának tartják a szomorú históriát. A vizsgálat még tart, az Animal Legal Defense Fund nevű szervezet 1000 dolláros jutalmat ajánlott fel annak, aki információival segíteni tud abban, hogy a felelősöket megbüntessék. A Humane Society International Canada pedig a kutyaszán sportra vonatkozó törvények mielőbbi szigorítását kéri.
A cég álláspontja: Az Outdoor Adventures at Whistler Ltd. tegnap egy közleményt helyezett el a honlapján, amiben leírják, ők hogy látják a történteket. A Mr. Fawcett néven emlegetett illető az elkövető, akit egyébként a témával foglakozó lapok nem neveznek nevén, kifejezett kérésére. Egykori munkaadói ezzel láthatóan nem törődtek sokat.
A közlemény szerint a Mr. Fawcett nevű alkalmazott arról tájékoztatta Mr. Houssiant, a cég vezetőjét 2010 áprilisában, hogy becslése szerint 50 kutyát kell elaltatni. Az állatok kondíciójáról azt mondta, hogy “túl öregek vagy betegek”, illetve “nem adoptálhatóak”. Azt is jelezte munkaadói felé, hogy bár tett erőfeszítéseket az állatok örökbeadását illetően, ezek nem jártak eredménnyel. A sajtóközlemény végén a cég egyértelműen kijelenti, hogy a végrehajtás módját illetően konkrét instrukciókat nem adtak Mr. Fawcettnek, illetve abban a hitben voltak, hogy a férfi “nagyon humánus” módon hajtja végre a feladatot.

Vélemény, hozzászólás?