Posted on Hozzászólás most!

Semjén bosszúja: levadászták a szakembert – A kormány cáfol

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter pénteken leváltotta posztjáról Rodics Katalint, a tárca Biodiverzitás és Génmegőrzés főosztályának vezetőjét. A döntés összefüggésben lehet azzal, hogy Rodics szembeszállt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes védett állatok vadászhatóságát célzó elképzelésével.
Négy környezetvédő szervezet – a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ), az Egyetemes Létezés Természetvédelmi Egyesület (ETK), a
Greenpeace Magyarország Egyesület és a Levegő Munkacsoport – közleményben tiltakozott a miniszteri döntés ellen, méltatva Rodics Katalin szakmai kvalitásait.
A STOP-nak nyilatkozó Schmuck Erzsébet MTVSZ-társelnök szerint semmilyen más okkal nem magyarázható Rodics eltávolítása, mint azzal, hogy a szakember kiállt a semjéni elképzeléssel szemben. Az elnök rámutatott: a volt minisztériumi osztályvezető számos kitüntetése is bizonyítja, hogy csaknem negyedszázados környezetvédő tevékenységével elévületetlen érdemeket és elismertséget szerzett itthon és külföldön egyaránt.
Mint Schmuck mondja, Rodics Katalin felelt többek között a nemzetközi
természetvédelmi egyezmények, köztük a Washingtoni Egyezmény
végrehajtásáért, és óriási szerepet játszott abban, hogy az
Országgyűlés ötpárti egyetértéssel foglalt állást Magyarország
génmódosítás-mentessége ügyében. A miniszter egyébként hivatalosan még nem indokolta az osztályvezető leváltását.
Az MTVSZ-társelnök emlékeztetett rá: már a múltban is előfordultak olyan esetek, hogy olyan kiváló szakembereket mentettek fel vagy legalábbis akartak politikai okokból eltávolítani szakterületükről, akik nem hagyták sérülni a természetvédelmi értékeket. A nemzetközi szaktekintélynek számító Aradi Csabát éppen az első Orbán-kormány alatt próbálták eltávolítani a Hortobágyi Nemzeti Park igazgatói tisztségéből. Pepó Pál akkori környezetvédelmi miniszter egyebek mellett hűtlen kezeléssel vádolta Aradit, ám a vizsgálatok után visszahelyezték pozíciójába.
“Azt kell látni, hogy a természeti értékeknek a megóvása időnként ütközik a politikai érdekekkel. A kérdés az, hogy egy adott kormány mennyire képes messzebbre látni a pillanatnyi érdekeinél” – fogalmaz Schmuck Erzsébet. Most épp vadászati érdekek sérültek, amik mellett Semjén próbált lobbizni, de Rodics és a környezetvédők ellent mondtak a miniszterelnök-helyettesnek, ami maga után vonta a megtorlást.
Schmuck szerint ez az eset arra is felhívja a figyelmet: nem volt szerencsés a kormányváltáskor a környezetvédelmet berakni az agrártárcába, mert ezzel a korábban sem túl erős érdekérvényesítési lehetőséget még jobban meggyengítették. A terület civil szervezetei közleményükkel azt szeretnék elérni, hogy Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter vonja vissza döntését, helyezze vissza állásába Rodics Katalint, mert ha nem, az immár ezen a területen is rontja a kormány nemzetközi megítélését.
“Aki környezet- és természetvédelemmel, fenntartható fejlődéssel foglalkozik, annak tudnia kell, hogy e téren nincs jobb és baloldal” – mondta zárszóként az MTVSZ társelnök.
Fentieket erősítette Szabó Rebeka és Jávor Benedek LMP-s országgyűlési képviselők közleménye, melyben az alábbiakat írják: “A hatalommal való visszaélés újabb példája felháborító és ostoba lépés a kormányzat részéről. Dr. Rodics Katalin évtizedek óta kormányoktól függetlenül végzett kiemelkedő szakmai munkát, amit egyaránt elismertek a hazai zöld civil szervezetek, a tudományos szféra és nemzetközi szakmai fórumok is. (Leváltásával) az Orbán-kormány nyíltan bevallja, hogy a politikai bosszú nem csak a szakmai tisztességnél, de a nemzeti érdeknél is fontosabb számára.” Az MSZP szintén tiltakozott Rodics Katalin áthelyezése ellen.
A Vidékfejlesztési Minisztérium sajtóirodája hétfő délután azt közölte az MTI-vel, hogy a tárca Biodiverzitás és Génmegőrzési főosztályának helyettes vezetője Körösi Levente lett. A közlemény hangsúlyozza: az eddigi főosztályvezető-helyettes, Rodics Katalin áthelyezése nincs összefüggésben az Országos Magyar Vadászati Védegylet levelével, amelyben a tárca vezetőjénél felvetették egyes fajok védettségi státusának felülvizsgálatát.
A Miniszterelnökség hétfőn közleményben hangsúlyozta, hogy minden alapot nélkülöznek azok a híresztelések, melyek a Vidékfejlesztési Minisztérium személyügyi kérdésben tett intézkedését Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel hozták összefüggésbe. Forrás Stop.hu

Vélemény, hozzászólás?