Posted on Hozzászólás most!

Sok állat van az utcán Nyíregyházán

Felháborodva kereste a megyei lapot Talabos Dóra olvasó, aki kóbor kutyát talált múlt héten a belvárosban. A rossz bőrben élő állatot megpróbálta elhelyezni az Állatbarát Alapítvány menhelyén, hiába, ott zsúfoltságra hivatkozva visszautasították. Végül a gyepmesteri telep dolgozói vitték el az ebet, állítása szerint rendkívül durván. Tény, hogy az idén bővített állatotthonban jelenleg 150 férőhelyen közel 200 kutya, több tucat macska és nyúl él, és a gyepmesteri telep is telített. Egyre több házikedvenc kerül az utcára, különösen ivarzási időszakban és a kötelező oltások idején. Az állatbarátok idegesek csakúgy, ahogy a túlzsúfoltsággal küzdő menhelyek dolgozói is, mivel a növekvő kóbor állománynak nem tudnak helyeket találni. A keserűség gyakran épp a két szövetséges csoport között csapódik le, holott a megoldás csakis a gazdák szemléletének megvátozása jelentheti. Akkor és csak akkor lehetne javítani a kialakult súlyos helyzeten, ha jobban odafigyelnénk arra, hogy akár elzárással, akár ivartalanítással, de ne szülessenek nem várt utódok.
Milyen az állatvédelem helyzete Magyarországon olvasóink szerint? Most fogok örökbe fogadni egy kutyust a menhelyről – kezdte Győri Tünde, aki szerint a egy családnál sokkal jobb helyen van egy állat, mint egy telepen. – Szívesen fogadnék örökbe állatot, de a panelházunk nem hiszem, hogy megfelelő környezet lenne számára.
Egy háziállatnak családi házban a helye – nyilatkozta Bojcsuk Gábor. Horváth Nikolettnek már volt kellemetlen tapasztalata a menhelyekkel kapcsolatban: – A múltkori nagy kánikulában a házunk előtt volt egy kutyus. Hiába hívtuk a telepeket, sehol nem tudták fogadni. Borzalmas az állatvédelem helyzete hazánkban.
– Szerintem túlzsúfoltak a hazai menhelyek. Sehol nem tudnak „új állatokat” fogadni, maximum ha már öregebb jószágokat elaltatnak és a helyüket átadják. Ez tarthatatlan állapot – mondta el lapunknak Fodor Sándor.
– Ha megtehetem, több állatot tartok, mert úgy gondolom a háziasított állatok egy kertes ház udvarára valók. Sok állat viszont csak a menhelyen talál otthonra – fogalmazott Újfalusi Mihály.
Kiss Istvánné szerint az államnak kellene beavatkoznia a menhelyek működésébe: – Kevés pénzből és kevés ételből gazdálkodnak a telepek. Így nagyon problémás az állattartás. Forrás: Szon.hu

Vélemény, hozzászólás?