Posted on Hozzászólás most!

Sosem gyilkolt juhokat a tasmán tigris

Éppen ma 75 éve, hogy elpusztult a thylacine nevű faj utolsó ismert példánya. A tasmán tigrisként emlegetett különleges erszényes ragadozó ellen az ausztrál gazdák azért indítottak hajtóvadászatot, mert meg voltak győződve arról, hogy juhaikra vadászik – a legfrissebb kutatások szerint azonban az állat képtelen lett volna elejteni egy kifejlett birkát.
A furcsa erszénye húsevő utolsó ismert példánya egy hím volt, amely a Ben névre hallgatott, és amely a tasmániai Hobart Állatkertben pusztult el 1936-ban. A faj egykoron benépesítette egész Ausztráliát és Új-Guineát, az európai telepesek megjelenése után azonban élettere egyre zsugorodott, a 19. század végére pedig már kizárólag Tasmániában élt néhány példány belőlük.
Sorsát az a hiedelem pecsételte meg, amely szerint előszeretettel vadászott juhokra – ez volt az oka annak, hogy az ausztrál gazdák hajtóvadászatot indítottak ellene, és végül teljesen ki is pusztították. Márpedig a tudósok szerint az állat képtelen volt elejteni egy kifejlett juhot – írja a Journal of Zoology.
A tasmán tigris állkapcsának elemzése során ugyanis megállapították, hogy az túl gyenge lett volna ahhoz, hogy segítségével az állat megöljön egy juhot – még egy bárány elejtése is nagy erőfeszítésébe került volna. Az erszényes a szakértők szerint nagy valószínűséggel apró rágcsálókkal táplálkozott – ez pedig azt jelenti, hogy sok más fajhoz hasonlóan ez a különleges állat is a céltalan emberi erőszak áldozata lett. OrientPress Hírügynökség

Vélemény, hozzászólás?