Posted on Hozzászólás most!

Súlyos sebeket ejtenek a rapsicok: halgereblyézéssel lopják a halakat

Halgereblyézéssel lopják a halakat a Szigetközben. A Győr-Moson-Sopron megyei halőrök videófelvételt is készítettek a Mosoni-Dunán garázdálkodó rapsicokról. A gereblyézés lényege, hogy nem csalival, hanem hármas horgokkal halásznak az elkövetők, miközben súlyos sebeket ejtenek a halakon. Ez a halfogási módszer állatkínzásnak minősül, ami bűncselekmény. Idén tavasszal két balatoni rapsicot letöltendő szabadságvesztésre ítéltek azért, mert hasonló eszközökkel horgászott.
A halőrök által készített felvételen látható a két tetten ért rapsic. Az egyik a csónak végéből figyeli, hogy látja-e őket valaki a parton, míg a másik a hármas horgokkal felszerelt horgászbottal halászik.
Szemethi Péter halőr: “Elég zegzugos, erdőt a terület, nagy nehezen tudtunk olyan helyzetbe kerülni, hogy videó felvételeket készíthessünk róluk, folyamatosan, egy kilométert, másfél kilométert követve őket a vízparton. Partot érve szembesítettük őket a tényekkel, hogy végül is milyen tevékenységet folytattak. Ők ezt tagadták, utána már a mi dolgunk volt, hogy a megfelelő bizonyítékokat eljuttassuk a halászati hatósághoz.”
A halőrök azt mondják, a rapsicok nem válogatnak az eszközökben: egyre brutálisabb módon gereblyézik le a halakat a vízről.
Prém Árpád halőr: “Sorba kötött, speciális hármas horgok, és van olyan például, ami… Pont a múltkor mondta az egyik kolléga, hogy lézerrel igazították ki gyárilag a hegyét. Az olyan, mint egy vadászíj hegye visszafordítva. Ha már csak hozzáér egy ilyen élő testhez, az úgy megy bele, mint a vajba.”
A szakember szerint az elkövetők fel sem mérik, milyen károkat okoznak.
Fekete Áron halászati főfelügyelő, Győr-Moson-Sopron Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal: “A károkozásnak a legnagyobb része nem a kifogott halban van, hanem abban, hogy a hármas horog megsérti a halnak a nyálkahártyáját, a külső védelmi vonalat, és ezek után egy felülfertőzéssel rengeteg elpusztul közülük. Tehát lehet, hogy egyet megfog, és másik húsz azért pusztul el, mert elfertőződött.”
A gereblyézés különösen nagy károkat okoz ívási időszakban, amikor a halak vermelnek, együtt, egyszerre jelennek meg tömegesen, és akkor, amikor fontos, hogy az állomány újratermelődjön. Utóbbira most a vörös iszapszennyezés után éledező Marcalon van a legnagyobb szükség, de a rapsicok a halászati tilalom ellenére mégis szabadon garázdálkodnak.
Pintér Csaba földművelésügyi igazgató, Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal: “A Marcal újraéledésével a meglévő állomány, illetve az anyahalak települnek, arról nem is beszélve, hogy a kotrási munkálatok miatt egy kevert víz érkezik a Marcalon, ennek a pontos egészségügyi hatásait nem ismerjük.”
A halgereblyézés 2004 májusától bűncselekménynek minősül, és a tiltott halászattal elkövetett állatkínzás vétségéért az elkövető akár 2 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető – írja a Nyugathír.hu

Vélemény, hozzászólás?