Posted on Hozzászólás most!

Súlyosabban büntetné a Jobbik az állatkínzást

Lenhardt Balázs, a Jobbik országgyűlési képviselője törvénymódosító javaslatot nyújtott be annak érdekében, hogy az állatkínzás büntetési tételét megemeljék. A bűncselekménynek Btk-ba történő beépítése egy 2004-es törvénymódosítás kapcsán valósult meg. Lenhardt Balázs szerint régóta aktuális és indokolt volt egy olyan tényállás megalkotása, amellyel az állam elismeri az állati élet védelmének fontosságát és bünteti azokat a tevékenységeket, amelyek az állatok bántalmazásával azok indokolatlan szenvedését idézik elő.
A hatályos tényállás alapján a cselekmény alapesete vétség, az elkövető két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, amely büntetést a bíróság az esetek többségében felfüggesztett szabadságvesztésként szabja ki. A cselekmény minősített esete bűntett, amennyiben az elkövető az állatnak az elkövetés során különös szenvedést okoz.
“Tekintettel arra, hogy a jogalkalmazási gyakorlatot megvizsgálva nyilvánvaló, hogy a bíróságok a lehető legenyhébb büntetéseket szabják ki, a büntetési tételek emelése – a büntetés felfüggesztése lehetőségének minimalizálása érdekében is – indokolt” – véli Lenhardt. Indoklása szerint az elmúlt időszakban ugyanis elszaporodtak azok a cselekmények, amelyekkel az elkövetők az állatoknak pusztán szórakozásból okoznak indokolatlan módon és mértékben szenvedést (ld. az Ózd térségében történt sorozatos állatkínzások).
Az elkövetők még visszaesőként sem kapnak ezek miatt végrehajtandó szabadságvesztés büntetést – hívta fel a figyelmet. a politrkus. Lenhardt Balázs ezért úgy gondolja, hogy a fentiek alapján a büntetési tételek emelése, és ezáltal az alapeset bűntetté nyilvánítása is indokolt.

Vélemény, hozzászólás?