Posted on Hozzászólás most!

Súlyosbodó orvvadászat fenyegeti az afrikai rinocéroszokat

Az afrikai orrszarvú-populációk természetvédők szerint „évtizedek óta a legsúlyosabb orvvadászati krízissel” néznek szembe.
Az elmúlt három évben, bandák több mint 800 rinocéroszt öltek meg szarvukért, melyek a fekete piacon kilónként 22 ezer fontot is megérnek. A szakemberek attól tartanak, az orvvadászat arányának növekedése alááshatja az erőfeszítéseket, melyek a keskeny- és szélesszájú rinocérosz-populációk stabilizálását célozzák. A szakemberek nagyobb összefogásért szólítottak fel a környezetvédők és a hatóságok között.
Richard Emslie, a Nemzetközi Természetvédelmi Unió tudományos munkatársa szerint, bár a jó biológiai szabályozás és orvvadászat elleni erőfeszítések mérsékelt egyedszám-emelkedéshez vezettek mindkét afrikai rinocéroszfaj esetén, a szakemberek még nagyon is aggódnak. Emslie, az IUCN fajok túlélésével foglalkozó bizottsága afrikai rinocéroszokra specializálódott csoportjának tagja. Szerinte a fő veszély „a szervezett orvvadász-hálózatok egyre nagyobb részvételében” rejlik.
A kritikusan veszélyeztetett keskenyszájú orrszarvú (Diceros bicornis) – mely négy alfajból áll – jelenleg 4840 egyedet ölel fel – 2007-ben ez a szám 4240 volt -, amelyek a déli afrikai államokban barangolnak. A szélesszájú orrszarvú – Ceratotherium simum – két alfaja – melyek megoszlása hasonló a keskenyszájúakéhoz 20 ezer egyedet számlál a régióban. 2007-ben számuk 17 500 egyedet ölelt fel. A magas számok ellenére a szélesszájú orrszarvú az IUCN szerint mérsékelten veszélyeztetett. Ez a nagyarányú orvvadászat közvetlen következménye, különösen Dél-Afrikában, Zimbabwéban és Kenyában.
Csak tavaly, a becslések szerint mintegy 333 állatot öltek meg Dél-Afrikában, emellett eddig 70 egyedet lőttek ki idén. A környezetvédők azt gyanítják, az illegálisan begyűjtött szarvak nagy része a délkelet-ázsiai tradicionális gyógyászati piacokra megy, a növekvő igény és árak pedig ösztönzik az orvvadászatot.
Néhány kezdeményezés több letartóztatás formájában már gyümölcsöző. Ám, Simon Stuart, az IUCN szakembere szerint, fontos, hogy a hatóságok szorosan együttműködjenek a magánemberekkel és közösségekkel, különösen a földtulajdonosokkal, mivel Dél-Afrikában sok állat magánterületen él. Forrás: BBC

Vélemény, hozzászólás?