Posted on Hozzászólás most!

Szájkosár használat 2012. augusztus 1-től

2012. augusztus 1-jével módosításra került a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló kormányrendelet szájkosár használatra vonatkozó szabálya is.

„Közterületen az eb tulajdonosának biztosítania kell, hogy az eb sem más állatot, sem embert harapásával ne veszélyeztethessen.” E rendelkezés végrehajtása érdekében szájkosarat használni – ha törvény, kormányrendelet vagy miniszteri rendelet a szájkosár használatát nem írja elő – kizárólag az egyed jellemzően agresszív magatartásának ismerete esetén kell.
A jelenleg hatályos szabályok alapján a szabálysértési törvény írja elő kötelezően a szájkosár és póráz használatát, de ezt is kizárólag közforgalmú közlekedési eszközön (kivéve a vakvezető, illetve mozgáskorlátozottakat segítő kutyákat). Miniszteri rendelet pedig ebzárlat tartama alatt teszi kötelezővé. Vagyis ezen eseteket kivéve nem kötelező a szájkosár, sőt az önkormányzatok helyi állattartási rendeleteikben már nem is írhatják elő kötelezőként, mert az egyrészt az Alaptörvény 32. cikkének (3) bekezdésébe („Az önkormányzati rendelet más jogszabállyal nem lehet ellentétes”.), másrészt a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló kormányrendelet 17. § (3) bekezdésébe ütközik.
Az anyagot Dr. Jámbor Adrienn állította össze.

Vélemény, hozzászólás?