Posted on Hozzászólás most!

Szárazföldi hal. Hogy is van ez?

Tudjuk jól, hogy a halak vízben élnek, és hogy kopoltyúra van szükségük a légzéshez. Viszont léteznek olyan halak, amelyek kint a szárazföldön ugrándoznak, mit sem foglalkozva ezzel a sztereotípiával, hogy nekik a vízben kéne lenniük.
Egyik ilyen hal melyekről a tudósok tudnak, az iszapugró gébek.
A sügéralakúak
rendjébe, a gébfélék családjába
és a Periophthalmus fajba tartozik.
Afrika trópusi és
szubtrópusi vizeiben, az Indiai-óceánban és
keletre Indonéziáig és Ausztráliáig
megtalálható. A mangroove mocsarakban gyakori
jelenségek. Ezeknek a halaknak, még nincs tüdeje,
így mikor a szárazföldön ugrándoznak
leszűkülnek a kopoltyúnyílásai, és a a fejében raktározott „vízzsákban” viszi magával a vizet, amely nedvesen tartja a kopoltyúlemezeket. A fejbőre képes a légköri oxigént is felvenni, farokrészének véredényei, pedig a vízből vesznek fel oxigént. Ezen képességekkel képes a szárazföldön oly sokat tartózkodni. A vadászterülete nagy része is a szárazföldre esik.
Élőhely: Kis lyukakban élnek, amelyeket fatörzsek és gyökerek kusza sűrűjében alakítanak ki. Néhány egyed fatörzsekre és ágakra is elmászik, de soha nem távolodik el a víztől. A veszély legkisebb jelére visszafutnak búvóhelyükre a sirályok és a tengeri fecskék ellen.
Táplálék és táplálkozási szokások: Egyes kúszógép-fajok algákat és kovamoszatokat esznek, amelyek életterük iszapjában tenyésznek. Más kúszógébek nagyobb zsákmányokon rövid farkú rákokon, hernyókon és rovarokon él, melyek az iszap felszínén megtelepednek.
Szaporodás: Csak a párosodás idején lehet megkülönböztetni a hímet és a nőstényt. Párzási időszakuk májustól júniusig tart. Ikráiknak a kikelése 2-3 hét múlva történik, melyek az árral kiúsznak a vízbe.
Az iszapugró gébek ismertetőjegyei: Az iszapugró gébeknek hosszúkás, izmos teste és nagy, kimagasodó dülledt szeme van, amelyet vastag, átlátszó bőrréteg véd. Meghosszabbodott, izmos mellúszóival – amelyeket lábnak is tud használni – akár 60 centiméteres ugrásokra is képes. A szemek nagyok, kerekek, üregükbe süllyeszthetők, és széles látómezőt fognak be. Az egyes fajoknál nincsenek hátúszók, más fajok hímjeinél ezek nagyok és élénk színűek lehetnek. A hasi úszók sok kúszógébnél lábszerű függelékekké alakultak, más fajoknál tapadókorongot képeznek.
Gondolta volna, hogy a kúszógébek ötven centiméternél is mélyebb lyukat tudnak ásni? Televeszik a szájukat iszappal, majd a lyuktól távolabb kiköpik.
Vagy azt, hogy a kúszógébek szeme főként a levegőn való látáshoz alkalmazkodott, de a vízben is jól látnak. Szemüket minden irányban, egymástól függetlenül is tudják mozgatni?
A természet sok csodálatos érdekességet rejteget számunkra. Szárazföldön élő halak, tüdős halak, tojást rakó emlősök és számtalannyi érdekesség, mely arra vár hogy felfedezzük őket.
Írta: Mogyorósi Diána, fotó: Vécsey Zoltán.

Vélemény, hozzászólás?