Posted on Hozzászólás most!

Százharminc éhező, szenvedő birka

Százharminc éhező, szenvedő birkát, több elhullott állatot találtak egy kisvárdai tanyán. A juhász azzal védekezett, hogy börtönben volt, emiatt maradt el a munkával. A nyíregyházi Állatbarát Alapítvány munkatársai egy lakossági bejelentés alapján mentek ki ellenőrizni egy kisvárdai birkatelepre a helyi hatósági állatorvossal, és az állategészségügyi állomás munkatársával hétfőn.
Az állatvédők a tanyán több kutyát láttak munkagéphez láncolva, közülük az egyik már elpusztult. Egy másik munkagép alatt pedig egy bárány tetemére bukkantak. Több legyengült bárányt találtak a tanyán, ezekről bebizonyosodott, hogy nem táplálták őket megfelelően. A tanyán tartott, alultáplált 130 birka egyharmada viszont azért csúszkált térden, mert nem tudott felállni, ugyanis nem körmözték le őket, fájdalmas volt számukra minden lépés.
A tulajdonos azzal védekezett, hogy két hónapig börtönben volt, emiatt maradt el a munkával, még nem sikerült utolérnie magát. Megígérte, hogy rendbe teszi a hodályt, a beteg birkákat gyógyíttatja, a kutyákat pedig hosszabb láncra teszi. Hogy az ígéreteinek eleget tesz-e, azt rendszeresen ellenőrizni fogja az állategészségügyi hatóság.
A kisvárdai juhász két hónapot kapott arra, hogy a telepen rendet tegyen. Állatvédelmi bírságra mindenképp számíthat, végső esetben pedig arra, hogy a jegyző megtilthatja neki az állattartást is.

Vélemény, hozzászólás?