Posted on Hozzászólás most!

Szigorítják a turulmadár védelmét

A Magyarországon sokak által turulmadárként ismert kerecsensólyom, valamint a kék vércse védelmének szigorításáról döntöttek a vándorló vadon élő állatfajok védelméről szóló nemzetközi egyezmény (CMS) tagállamainak 10. konferenciáján, a norvégiai Bergenben.
A nemzetközi védelem szigorítása jelentős magyar sikernek számít: a javaslatot Magyarország dolgozta ki az Európai Unió magyar elnöksége idején – írta közleményében a Vidékfejlesztési Minisztérium. A szigorítást a tagállamok hosszú tárgyalások után fogadták el, a javaslat végül közös EU-tervezetként került a nemzetközi egyezmény konferenciájára.
A kerecsensólyom világállománya – a magyarországit kivéve – az elterjedési terület egészén 32 százalékkal csökkent az elmúlt 19 évben. A legfrissebb adatok szerint a világállomány döntő hányadát adó ázsiai állományok ennél lényegesen nagyobb arányú hanyatlást mutatnak. Ahhoz, hogy a jelenségnek gátat szabjanak, szigorú védelmi intézkedésekre és az érintett országok szoros együttműködésére van szükség.
Magyarországon a kerecsen a lehető legszigorúbb védelemben részesül. Az 1970-es években az állomány a kipusztulás szélére került, de a több évtizedes elkötelezett természetvédelmi munka eredményeképpen ma már a világtrenddel ellentétben lassan növekszik. Jelenleg 145 pár költ Magyarországon – fogalmazott a minisztérium.
Az állomány alapos felmérése és a védelmi intézkedések mielőbbi megvalósítása érdekében a konferencia döntött a Kerecsensólyom Akciócsoport felállításáról, amelynek fő feladata a globális kerecsensólyom-védelmi terv kidolgozása, majd ennek folyamatos megvalósítása.
A tanácskozáson a kék vércse legszigorúbb védelmének elrendeléséről is döntöttek. Az erre vonatkozó javaslatot – a kerecsenhez hasonlóan – Magyarország dolgozta ki, és az Európai Unió nyújtotta be. A lépést Ukrajna is üdvözölte, ez azért fontos, mert Ukrajna és Magyarország ad otthont a faj legjelentősebb európai állományainak.
A magyar javaslatok kidolgozásában és a nemzetközi tárgyalásokban a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szakértői is részt vettek.

Vélemény, hozzászólás?