Posted on Hozzászólás most!

Szinte halálra éheztettek egy kutyát, jártányi ereje sem maradt

Székesfehérvár – Állatbarát jelezte nem rég a Herosz állat otthonának, hogy egy döbbenetesen sovány kutyát tartanak az egyik Budai úti háznál. Az állatvédők azonnal jelezték az önkormányzat-nak.
Döbbenetes látvány fogadhatta december 5-én az önkormányzat munkatársát egy Budai úti háznál, ahol egy csontsoványra fogyott, kiéheztetett kutyával találkozott. Igen csak megrázhatta az eset, ugyanis vélhetően azonnali hatállyal elkoboztatta volna az állatot, ha a gazdája nem mondott volna le róla rögvest. Az ebnek minden bordája élesen kivehető, s szinte jártányi ereje sem volt már, annyira legyengült. A gazda, vélhetően az eljárást elkerülendő, azonnal lemondott az állatról, s beismerte, hogy másfél hónapja valóban alig eteti a kutyát. Savó – ugyanis így hívják a szerencsétlen jószágot -, azóta bekerült az állatmenhelyre, ahol diétás táppal próbálják etetni.
– Nagyon körültekintően kell gondoskodni róla, mert a rossz vagy hirtelen sok táplálék hasmenést okoz nála és ez végzetes lehet az ő esetében – árulta el Krepsz Gyöngyi, a menhely vezetője, aki szerint sokat látott állatorvosuk is megdöbbent a kutya állapotán. Savó volt gazdája azonban nem ússza meg büntetés nélkül a történteket, az önkormányzat ugyanis eljárást indított ellene. A kérdés az, miként értékelik a szakemberek az esetet: állatkínzásnak vagy állattartási problémának? Az előbbiért akár börtönbüntetés is járhat, az utóbbi viszont csak szabálysértés, s így 5 és 150 ezer forint körüli összegre büntethetik.
– Ha kiderül, hogy a gazda kimerítette az állatkínzás fogalmát, jelezzük a rendőrség felé az ügyet – árulta el Werger Éva, a fehérvári önkormányzat Szabálysértési és Igazgatási Irodájának vezetője, utalva ezzel arra, hogy míg az állattartási problémák a jegyző hatáskörébe tartoznak, addig az állatkínzás már rendőrségi ügy. Az osztályvezető továbbá elárulta: egy Budai úti háznál történt az eset, ahol a gazda nem lakott ott, csupán időnként kijárt a kutyát etetni. Krepsz Gyöngyi azonban nem most találkozik először megdöbbentő esettel: – Két cicánkról derült ki, hogy mindegyikük lába lövés miatt törött el. Az egyikükét szinte szétrobbantották a sörétek – írja az FMH.hu

Vélemény, hozzászólás?